Het Franse limonademerk Lorina

Tijdens mijn verblijf in Frankrijk deze zomer, kwam ik in de supermarkt het limonademerk Lorina tegen. Gebotteld in een leuke beugelfles met sprekend blauw-wit etiket. Mijn nieuwsgierigheid naar het merk en de smaak naar de limonade was gewekt. 

Het limonademerk Lorina werd voor het eerst geproduceerd door de kruidenierszoon Victor Geyer in 1895 in het plaatsje Munster, gelegen in de Franse Lorraine. Hij maakte gebruik van lokale producten, zoals het zuivere mineraal water uit een bron nabij de fabriek, bietensuiker uit het dorp Erstein en citroensap van citroenen afkomstig uit de Côte d’Azur.

IMG_4251.JPG

Victor bottelt het drankje in dikke glazen flessen met een porseleinen stop. Deze stop behoudt maandenlang de bruising van de frisdrank. De frisdrank wordt enthousiast onthaald en geniet binnen de kortste keren grote bekendheid in Munster en ver daarbuiten.

IMG_4249.JPG

In 1946 krijgt de limonadedrank de naam Lorina, nu het belangrijkste merk van het bedrijf. De naam wordt ontleent aan de “Lorina”, een Engels schip dat op 11 september 1939 gevraagd wordt om duizenden soldaten op de stranden van Duinkerken te redden.

13092045_10154225814099489_5859301770165365499_n.jpg

De nieuwe naamgeving had geen succes, want in de jaren die volgden ging het bergafwaarts met het bedrijf. Pas in 1995 wordt het noodlijdende bedrijf overgenomen. De recepten van de traditionele frisdrank worden opnieuw uit de kast gehaald en de frisdrank krijgt nieuw leven ingeblazen. De limonade wint een aantal prijzen en de collectie wordt uitgebreid. Tegenwoordig is het merk zo groot, dat het vele zeilwedstrijden in Frankrijk sponsort. Heeft het merk Lorina toch nog een link met zijn naamgever! 

www.lorina.com

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s