Wijn(proeven) uit Occitanië in het Apollo Amsterdam

Ik moest even nadenken toen ik van het Franse Consulaat een uitnodiging kreeg voor een wijnproeverij met wijnen uit de Franse regio Occitanië. Occitanië; uit welke departementen bestaat dat ook al weer, sinds de nieuwe indeling van 1 januari 2016 in Frankrijk van de regio’s? 

Occitanië heeft als hoofdstad de plaats Toulouse en bestaat uit de departementen Languedoc-Roussillon en Midi-Pyreneeën (o.a. Gers, Lot, Haute-Garonne en Tarn). In de streek wordt Frans, Occitaans en Catalaans gesproken. In de 16e eeuw was het Occitaans de officiële taal voor juridische en bestuurlijke zaken. Toen een koning besloot om het Frans als verplichte taal in te stellen raakte het Occitaans op de achtergrond. Sinds een aantal decennia maakt het Occitaans weer een comeback. Het Catalaans wordt gesproken rond de streek van de plaats Perpignan in de Roussillon.

IMG_4430

Met een een totale oppervlakte van maar liefst 275.000 ha. aan wijngaarden is de wijnstreek van Occitanië de grootste wijnstreek ter wereld. 1/3 van de Franse wijngaarden ligt in Occitanië. Er wordt rood, wit en rosé geproduceerd en ook de muskaat wijnen komen uit Occitanië. Door de diverse klimaten, druivenrassen en bodemstructuren zijn de wijngebieden in Occitanië veelzijdig.

IMG_4431

Een aantal wijnproducenten uit deze grootste wijnstreek was neergestreken in het Apollo hotel in Amsterdam en presenteerden daar hun wijnen uit o.a. de Languedoc, Vallée du Rhône, Roussillon en Sud-Ouest. Bekende Languedoc wijnen zijn o.a. Corbières, Fitou en Minervois. Voor de Roussillon is dat o.a. de Muscat de Rivesaltes, een dessertwijn, voor Vallée du Rhône de Tavel, een rosé en voor de Sud-Ouest de Cahors wijnen.

IMG_4429

Na een aantal wijntjes geproefd te hebben, waaronder de wijnen van Chateau de Marmorières, dat gelegen is in het beroemde wijnstreekje La Clape, volgde ik nog een masterclass over de wijndistricten van Occitanië. Ik kende de wijnen uit dit stuk van Frankrijk wel, maar door de informatie van de wijnboeren zelf en de masterclass weet ik nu nog meer…. en ik kan je vertellen; ze zijn geweldig!

meer weten? www.suddefrancewinehub.com

Welke wijn of wijnstreek is jouw favoriet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s