VON cultuurreizen

Unieke reizen voor kunst- en cultuurliefhebbers

VON cultuurreizen neemt je mee naar Frankrijk waar je kan genieten van zowel mooie kunst als cultuur. Je verblijft vaak in een mooi kasteel, waar je uitleg krijgt over de excursies. Na deze bijzondere excursies eet je ’s avonds aan lange tafels met goed eten en een lekker glas wijn. Een unieke belevenis die wordt verzorgd door Yvon Schoenmakers.

Van oorsprong is Yvon Schoenmakers fotograaf, maar raakte in de wereld van de boeken en de cultuur verzeild. Ze organiseert lezingen, culturele evenementen en werkte mee aan tentoonstellingen en het samenstellen van boeken.

Frankrijk.

Yvon Schoenmakers: “Begin jaren 90 verbleef ik enige tijd in Parijs om te fotograferen voor een uitgave over de geschiedenis van de stad en tijdens dat verblijf voelde ik me al gauw thuis. Nadien ben ik voor mijn werk regelmatig terug geweest in Parijs en elders in Frankrijk en het land werd voor mij ook een regelmatige vakantiebestemming. In de loop der jaren raakte ik dan ook echt gehecht aan Frankrijk”.

Noire et Blanche, 1926

Kunst- en cultuurreizen.

Yvon Schoenmakers vertelt verder: “In 2014 verbleef ik in de Berry, de streek waar George Sand haar landhuis had, dat zij tot een belangrijke culturele ontmoetingsplaats maakte. Ik realiseerde me dat de belangstelling voor deze schrijfster na de opleving in de jaren ’70 weer geheel weggezakt was in Nederland”.

george_sand_door_nadar_voncultuurreizen

“Zijn het dan misschien niet haar boeken die ons nog zouden kunnen boeien, dan is het toch in ieder geval wel haar opmerkelijke plaats in de literaire en culturele wereld van haar tijd, die nog steeds interessant is om allerlei redenen. Die constatering triggerde me en het was toen dat ik begon te spelen met het idee van het organiseren van een culturele reis. En verder nadenkend hierover kwamen er direct ook andere thema’s bij mij naar boven.

Zoals Camille Claudel en haar plaats in de geschiedenis van de beeldhouwkunst. Er zijn nog zoveel mensen die haar slechts kennen als de leerling en tragische geliefde van Rodin. En dat terwijl ze bovenal een zeer getalenteerde beeldhouwster was en ons zo veel krachtige beelden heeft nagelaten. En ook de Geschiedenis van de Fotografie, waarvan de oorsprong officieel in Frankrijk ligt. In het licht van onze hedendaagse beeldcultuur is het heel interessant om te kijken hoe zich die heeft ontwikkeld en hoe we in de loop der tijd met het fotografische beeld zijn omgegaan. Het zijn in ieder geval thema’s, die ik zelf interessant vind en die niet onmiddellijk tot de zogenaamde ‘highlights’ of ‘musts’ behoren. Die thema’s wilde ik uitwerken met gespecialiseerde kunsthistorici, die de reizen inhoudelijk zouden kunnen gaan begeleiden”.

andreas_feiniger_zelfportret_voncultuurreizen

Concept

Yvon vervolgt haar verhaal: “Direct daarna begon ik het concept uit te werken. De ambiance moest in ieder geval een grote rol spelen. Hoe comfortabel goede hotels, waar je met grotere groepen kunt verblijven, ook kunnen zijn, ze blijven in z’n algemeenheid toch onpersoonlijk en de aanwezige bars of lounges zijn veelal sfeerloos. Dus ben ik op zoek gegaan naar bijzondere locaties, zoals oude kastelen of manoirs. Plekken met een geschiedenis, veelal landelijk gelegen en met een mooie tuin of een uitgestrekt park er omheen. Deze huur ik in zijn geheel af. De locatie vormt dan als het ware het hart en het rustpunt van de reis. Daar worden inleidingen en presentaties gehouden en vandaar uit worden de excursies ondernomen. En elke avond dineert men dus thuis. Soms heeft een landgoed nog steeds zijn eigen kok, in andere gevallen schakel ik een zogenaamde chef à domicile in. Chez vous is toch echt anders dan in een restaurant, waar men niet de ruimte en de tijd aan zichzelf heeft”.

“Zelf houd ik er erg van: lange tafels, goed eten met zo men wil een lekker glas erbij en ondertussen geanimeerde gesprekken met gelijkgestemden, in dit geval kunst- en cultuurliefhebbers. Die sfeer wil ik ook tijdens mijn reizen scheppen. En de rol van gastvrouw ligt me goed”.

Ik hou niet van hele grote groepen, dus ik beperk het maximum aantal deelnemers zoveel als mogelijk. Een gezelschap van zo’n 14 tot maximaal 16 personen biedt voldoende variatie voor onderling contact, maar is tegelijk overzichtelijk en meer persoonlijk. En je beweegt je gemakkelijker door een museum of door een stad dan wanneer je met een groep van 30 of zelfs meer bent”.

Enthousiast geworden van het verhaal van Yvon en haar kunst- en cultuurreizen? Kijk op: http://www.voncultuurreizen.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s