Bling bling van Christofle in Schoonhoven

Op een druilerige zondagmiddag stapte ik in de auto richting Schoonhoven. Via een landelijke route kwam ik aan in het zeer leuke pittoreske stadje met ongeveer 12.000 inwoners. In een oude kazerne is daar namelijk het Zilvermuseum van Schoonhoven gehuisvest. En op dit moment is daar de tentoonstelling FEEST! te zien met meer dan 100 ontwerpen uit de collectie van het Franse zilvermerk Christofle. Bij binnenkomst komt je in een grote ruimte waar zich de entreebalie, winkel, horeca en smederij bevindt.

Via een grote trap kom je op de eerste verdieping. In een langwerpige zaal staan sfeervolle vitrines tegen de wand en in het midden een soort lange tafel met daarop allerlei zilverwerk. De uitleg is onderverdeeld in thema’s, zoals eten met zilverwerk, geboorte en overlijden, trofeeën, zilverwerk als hebbedingetje en high tea. Leuk deze uitleg en weetjes, maar ik kwam natuurlijk voor de tentoonstelling op de tweede verdieping.

Ik liep naar boven, de ruimte was hetzelfde, maar dit keer stond er in het midden een lange tafel van wel 14 meter. De tafel was gedekt en om de tafel heen hing een soort vitrage, waarschijnlijk gedaan om de bezoeker een beetje op afstand te houden. Op tafel lagen werkelijk prachtige ontwerpen van wijn- en champagnekoelers, vazen, serveerschalen, kandelaars, bestekken en decoratieschalen. Allemaal even mooi. Sommigen wat gedateerd, maar ja wat wil je ook, Christofle bestaat al sinds 1830.

Tegenwoordig werken ze heel veel samen met moderne ontwerpers en designers, waardoor ze het wat ‘oude’ product zilver weer eigentijds maken. Aan de muren hingen de vele tekeningen/schetsen van ontwerpen, die je vervolgens op de tafel kon terugvinden. De tekeningen op zich zijn al een geweldige kunstwerken. Voor zowel de mooi gedekte tafel als de tekeningen aan de wand geldt een FEEST om naar te kijken.

Zeker de moeite waard om te bezoeken. En als tip geef ik mee, ga dan op een doordeweekse dag of zaterdag, wanneer de winkels open zijn in het stadje, want dat maakt het leuke pittoreske plaatsje denk ik nog gezelliger.

P.s. sommige beelden van het zilverwerk ogen wat wazig, dat kwam door de vitrage die ervoor hing.

Een reactie op “Bling bling van Christofle in Schoonhoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s