In Frankrijk valt rillettes onder de charcuterie, zeg maar bewerkt vlees. Het ligt in grote schalen in de vitrine. Ik koop meestal een aardig hoeveelheid want hier thuis lussen ze het graag. Maar hoe zat het ook al weer, wat is rillettes nou eigenlijk en waarvan en hoe wordt het gemaakt? Hierbij het antwoord.
Wat is rillettes?
Rillettes wordt gemaakt van een mengsel van mager en vet varkensvlees, is lichtgezouten en wordt urenlang in eigen vet gekookt tot een draderig en romig smeersel. Het komt oorspronkelijk uit de Touraine streek. Als er vroeger in een dorp een varken werd geslacht, dan werd dat vlees in stukken of repen gesneden om daarna verwerkt te worden. Het varkensvlees werd gesmoord om het zo langer te kunnen bewaren. Deze repen vlees werden rille of rilleé genoemd. Langzaam is dat ‘verbasterd’ tot rillettes.
Een goede rillettes bestaat voor twee derde uit vlees en een derde uit vet en reuzel. Het vlees wordt in hete reuzel gebraden, daarna wordt water toegevoegd en in 5 uur wordt het vlees gaar gestoofd. Er komen nog specerijen bij en er wordt reuzel aan toegevoegd voor een smeuïg geheel. De rillettes moet koud bewaard worden, maar als je het gaat eten als voorafje of tijdens de lunch of borrel is het raadzaam om de rillettes een half uurtje van te voren uit de ijskast te halen. Rillettes eet je namelijk op kamertemperatuur.
Tegenwoordig kan je rillettes overal in Frankrijk krijgen en worden ze niet alleen meer gemaakt van varkensvlees. Er zijn rillettes van gans, eend en konijn. Daarnaast kan je rillettes maken van vis, zoals zalm en makreel.
[…] Paté maakt ook geweldig lekkere rillettes. Deze zijn onder andere ook te koop bij de AH. In meer dan 300 vestigingen van de AH kan je deze […]
LikeLike
Geef een recept, heb het vroeger wel gemaakt, benvergeten hoe. Het is heerlijk, je kan het in kleine weckpotten BV heel lang goed houden
LikeLike
[…] blogartikel Wat is rillettes? is op dit blog één van de meest bezochte en gezochte blogartikelen. Rillettes is een specialiteit […]
LikeLike
Rillettes de Mans is een heerlijke smeerbare vleeswaar.
Als je bij de bijvoorbeeld Intermarché slagerij of bij de boucher deze vleeswaar ziet loop het water je in de mond, ook de paté is niet te versmaden
Ik heb de neiging om op de vraag van de winkelbediende ‘ et avec celci’. ? ,
te zeggen :
‘Doet u die ook maar….’. 🤪
LikeLike
Veel te machtig !!
LikeLike
heerlijk, wel van de slager!
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Jolanda, ja klopt vd slager het lekkerst! Liefst homemade.
LikeLike
[…] dit lekkers zijn er ook te bestellen. En voor de lunch kan je er heerlijke broodjes halen met o.a. rillettes, ham en […]
LikeGeliked door 1 persoon
[…] De Poulet label rouge en Poulet Bresse aux truffes hangen aan het spit. In de lange vitrine liggen rillette de canard, paté de campagne, de nodige hammen en paté en croute. Allemaal om je vingers bij af te […]
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Amsterdam de meest recente Franse boeken kopen of bestellen. Haal je bij de Franse slager heerlijke rillettes en bij één van deze Franse bakkers de lekkerste croissants voor eerste kerstdag. Voor het diner […]
LikeGeliked door 1 persoon
Jeu de boules is noemer maar het spel met de getoonde boules heet Petanque
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Rillette komt uit Frankrijk en wordt normaal gesproken gemaakt van vlees. Het is een romig en draderige smeersel dat je op een toastje kunt serveren of als voorgerecht. Een rillette bestaat dan ook twee derde uit vlees en een derde uit reuzel en vet. Veelvoorkomende rillettes worden gemaakt van varkensvlees, konijn, gans en eend. Ook worden er rillettes gemaakt van verschillende soorten vis zoals: zalm en makreel. […]
LikeGeliked door 1 persoon