Vorige week donderdag verscheen het nieuwe kookboek van Jonah Freud in de boekwinkels, Bon Appétit. Jonah Freud, is eigenaresse van De Kookboekhandel in Amsterdam, culinair columnist voor onder andere Elle Eten en ze publiceert wekelijks kookboek-recensies in Het Parool.
De gerechten uit het kookboek zijn geïnspireerd op de gerechten, die staan beschreven op oude recepten-ansichtkaarten. Een spaar-item van de moeder van Jonah en Jonah heeft deze hobby overgenomen. Jonah heeft de gerechten van de oude ansichtkaarten naar haar eigen hand gezet en in een modern jasje gestoken. Jonah is in het geweldige bezit van een boerderij in Frankrijk en kookt daar overwegend Frans en dus ook de vele recepten van de oude ansichtkaarten.
Het is een niet al te groot boek in liggend formaat, verwijzend natuurlijk naar een liggende ansichtkaart. De recepten zijn duidelijk beschreven en niet al te ingewikkeld. Kort en bondig krijg je uitleg over hoe je o.a. een heerlijke pot-au-feu kookt.
De foto’s van de ansichtkaarten zijn af en toe hilarisch: op de kaart van het recept, stoofschotel van konijn, zie je vier aan sla knagende konijntjes of ligt er een patrijs tussen de savooiekolen. De foto’s zijn heerlijk gedateerd en in de meeste gevallen zie je niet het gekookte gerecht, maar de ingrediënten. Het is een mooi product van Franse bodem geworden.
Een leuk idee is, dat er achterin het boek een aantal ansichtkaarten zitten met recept en al. Die kan je versturen naar een vriend, vriendin, familielid of kennis, om samen te kunnen genieten van een heerlijk hors-d’oeuvre of visgerecht uit de oven.
Het kookboek Bon Appétit Van Jonah Freud is te koop in de boekhandel voor 15 euro. ISBN 978 90 388 0557 3