Le Corbusier in Lège Cap Ferret

Opeens viel mijn oog op het bord ‘Residence Le Corbusier’. We reden in Frankrijk op de Avenue du Médoc van Le Porge naar Lège Cap Ferret in de Gironde streek. Nog net buiten het centrum van Lège Cap Ferret staan 6 huizen ontworpen door de architect Le Corbusier. De huizen, bestaande uit twee typen, zijn precies in dezelfde stijl als die van de Le Corbusier wijk in Pessac bij de stad Bordeaux.

We doen wat navraag bij één van de bewoners en het klopt, deze huizen zijn ontworpen door Le Corbusier op initiatief van ondernemer Henri Frugès. Ze dienden als voorontwerp voor de wijk in Pessac. In 1924 worden de woningen gerealiseerd en zijn voor hun tijd zeer revolutionair, zowel architectonisch als sociaal. De woningen met hun moderne uitstraling zijn van alle gemakken voorzien en zijn bedoelt voor de werknemers van de plaatselijke zagerij.

Het sociale aspect komt tot uiting in het feit dat er bij de 6 woningen een gemeenschappelijk gebouw en een plek om het baskische spel pelote te spelen komt. Na een periode van verwaarlozing worden de huizen weer opgeknapt en krijgen ze in 2009 een monumenten status.

astudejaoublie-lege-ca-ferret-le-corbusier-jeanneret-fruges-quartier-marocain-2.jpg

Wat zou het mooi zijn als de gemeenschappelijke ruimte ook zou worden opgeknapt en dienst gaat doen als expositie ruimte of iets dergelijks. Doodzonde om het zo in verval te laten geraken, maar ja, dat zie je wel bij meer gebouwen in Frankrijk.

Een reactie op “Le Corbusier in Lège Cap Ferret

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s