Van vrolijk gekleurde schepnetjes van Auterie Devaux naar vuurwerkshow in Parijs

Frankrijk is voor mij één brok inspiratie. Zo kwam ik in Hourtin (Medoc, Gironde) deze schepnetjes tegen in een souvenirwinkel. De gekleurde schepnetjes trokken mijn aandacht vanwege de kleuren, maar ook door het kaartje dat eraan hing. Fabriqué en France stond erop. Voor mij een aanleiding om uit te gaan zoeken wat voor bedrijf er achter deze schepnetjes zit.

Ik ging naar de website van Auterie Devaud en zocht hun historie op. Na wat speurwerk kwam ik er achter dat ze niet alleen visnetten en -fuiken maken, maar ook leverancier zijn van vuurwerk. Een aparte combinatie. Enige link met vissen zie ik niet zo. Al doen de kleuren van de visnetjes mij wel denken aan de spetterende kleuren van vuurwerk.

Van visnet naar vuurwerkshow in Parijs

In een klein gehucht in de buurt van Payzac (Ardèche) richt Fernand Devaux in 1917 het bedrijf op gespecialiseerd in visnetten. Het bedrijf groeit, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt vanwege een tekort aan grondstoffen de productie opgeschort. In 1950 doet ijzer zijn intrede binnen het bedrijf en worden naast visnetten ook visfuiken van ijzer geproduceerd.

IMG_5923.JPG

Halverwege de jaren ’50 keert zoon Christian Auterie Devaud terug uit het leger en besluit om naast visnetten ook vuurwerk te gaan verkopen. Deze laatste activiteit valt in de smaak. Veel gemeenten en andere organisaties nemen vuurwerk af bij de firma Devaud. Het familiebedrijf groeit, wordt uitgebreid met nieuwe gebouwen en dochter Christiane komt aan het bewind. Zij trouwt met Serge Lasfargeas die zich volledig stort op de verkoop van het vuurwerk. Hij laat een opslagplaats van 400 m2 bouwen. Het is de eerste grote opslagplaats voor vuurwerk in Frankrijk volgens Europese normen.

Vandaag de dag is het bedrijf opgesplitst. Je hebt het bedrijf Auterie Devaux dat zich bezighoudt met visnetten en -fuiken en allerlei andere benodigdheden om te kunnen vissen. En je hebt Auterie Artifices dat vuurwerk levert voor feesten en partijen. Auterie Artifices werkt samen met de grote vuurwerkspecialist Ruggieri die o.a. het vuurwerk voor 14 juli verzorgde in Parijs in 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s