NPO 2 extra: documentaires over 19e-eeuws Parijs direct na Een Hollander in Parijs door Philip Freriks

Nog twee weken direct na de uitzending van Een Hollander in Parijs op NPO 2 leidt Philip Freriks op NPO 2 extra een documentaire in over het Parijs van de 19e eeuw.

Donderdag 20 september rond 21.53 uur: ‘Comment Haussmann a transformé Paris’

Philip Freriks leidt ‘Comment Haussmann a transformé Paris’ in. Hij vertelt hoe baron Haussmann de stad Parijs van een armzalige stad met middeleeuwse leefomstandigheden naar de moderne tijd heeft  weten te transformeren. Koning Lodewijk XVI en zijn Marie-Antoinette lieten het leven door de guillotine, opvolger van koning Lodewijk XVI-wist dat de epidemieën die de Parijse bevolking teisterden bedwongen werden indien Parijs een stad werd met riolering en waterleiding.

Die schone taak vertrouwde hij toe aan baron Haussmann. Het bleek een megalomaan project waarin 60 procent van Parijs plat ging en in 17 jaar tijd Parijs werd omgebouwd van een middeleeuwse stinkende stad tot de glamourstad van la belle epoque.

 Donderdag 27 september rond 21.53 uur: ‘Forever’

Philip Freriks neemt ons in Parijs mee naar de wereldberoemde begraafplaats ’Père Lachaise’. Laatste rustplaats van een rijke geschiedenis. Daar aangekomen vertelt hij over de documentaire ‘Forever’. Wie op ’Père Lachaise’ begraven ligt, verkeert in indrukwekkend gezelschap. Zij aan zij kunstenaars uit alle windstreken. Sommigen – zoals Proust, Chopin, Maria Callas, Edith Piaf, Amadeo Modigliani en rockster Jim Morrison – worden vele jaren na hun dood nog altijd aanbeden. Anderen lijken haast vergeten, of worden slechts bezocht door een enkele liefhebber.

NPO 2 extra is te vinden op: KPN kanaal 88, Ziggo kanaal 222 en https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s