Vrouwen in de geschiedenis op TV5MONDE

Vanaf 30 oktober kan er zeven weken lang iedere dinsdag naar de historische documentaireserie ‘Secrets d’histoire’ (Nederlands ondertiteld) gekeken worden. In deze ‘Secrets d’histoire’ staan sterke vrouwen centraal waarvan een aantal van Franse bodem.

Joséphine de Beauharnais, Nefertiti, Mary Stuart, Lucrezia Borgia… Vereerd of veracht, van rijke of arme komaf, ze waren iconen in hun tijdperk met een buitengewone lotsbestemming. Van het Oude Egypte tot de Franse Revolutie, van de Verlichting tot de Renaissance; we maken een spannende en fascinerende reis door de tijd om deze vrouwen te leren kennen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis.

Dinsdag 30 oktober, 18.40 uur is de eerste aflevering met de bijzondere levensloop van Joséphine, de eerste vrouw van Napoleon, de vrouw van wie hij echt gehouden heeft, die hij tot keizerin gekroond heeft en vervolgens heeft verstoten.

Dinsdag 6 november, 18.40 uur gaat het over Lucrezia Borgia.

Blanche de Castille1.png

Dinsdag 13 november, 18.40 uur  kom je alles te weten over Blanca van Castilië. Zij was een bijzonder gelovige regentes.

Madame royale

Dinsdag 20 november, 18.40 uur Stéphane Bern laat ons kennismaken met het ongelooflijke lot van Marie-Thérèse de France, dochter van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette. Deze bijna-koningin, gebrandmerkt door de Franse revolutie, brengt meer dan veertig jaar in ballingschap in Europa door.

Marie-medicis-3.png

Dinsdag 27 november, 18.40 uur zien we Marie de Médicis, ze was lid van een diabolische bankiersfamilie uit Florence, kende luxe, macht, vernedering en ook armoede. Hoe was haar relatie met koning Hendrik IV, die haar vernederde met zijn minnaressen en bastaards?

Dinsdag 4 december, 18.40 uur is ‘Nefertiti aan de beurt: de mooiste onder de schonen’ zoals ze meer dan dan 35 eeuwen geleden werd genoemd, toen ze regeerde over Egypte.

Als laatste op dinsdag 11 december zien we Marie Stuart. We vertrekken naar Schotland, naar wat er nog overgebleven is van het paleis van Linlightgow, waar Mary Stuart werd geboren in 1542, kort voor de dood van haar vader, koning James V. Zo begint het tragische verhaal van de Koningin van Frankrijk en Schotland …

Meer info, klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s