Een musthave: de Marine

Volgende week is het warme truiendag in Nederland. Lekker een extra dikke trui aan en de thermosstaat een graadje lager zetten. Of dat vandaag echt nodig is gezien het weer weet ik niet, maar ik zit in ieder geval in een Bretonse streepjes-trui achter mijn laptop. Maar hoe zat het ook alweer met de oorsprong van deze trui? En wie heeft er voor gezorgd dat het een hot-item is geworden voor zowel mannen als vrouwen? Ik leg het hieronder uit.

Één van mijn allereerste artikelen die ik schreef op dit blog/site ging over de Bretonse streepjes trui. De trui die gedragen werd door de plaatselijke vissers in de Bretagne, vandaar ook de naam Bretons streepje en die wereldberoemd werd door Coco Chanel die het Bretonse streepje op nam in haar collectie.

Zeemansuniform

De Bretonse streepjes trui vindt zijn oorsprong in het ondergoed. Zeelieden hadden vroeger gestreept ondergoed aan dat lang genoeg was, dat als je voorover boog je rug nog bedekte. De snit van het ondergoed was strak en slank, een soort tweede huid. Dit was met name ook vanwege de bewegingsvrijheid die de zeemannen moesten hebben.

Breton Stripes_2.jpeg

Zo zijn de mouwen van het gestreepte ondergoed korter dan de tuniek die erover gedragen werd. Er werd gekozen voor een wit shirt met een aantal blauwe strepen van indigo, een verf/kleurstof die erg veel verkrijgbaar was. Daarnaast stak het gestreepte shirt goed af tegen het water waardoor zeelieden die overboord geslagen waren goed zichtbaar waren. Het Bretonse streepjes shirt werd in 1858 officieel toegevoegd aan het Franse zeemansuniform.

Het traditionele Bretonse streepjes shirt stamt uit de tijd van Napoleon. Deze bestaat namelijk uit 21 blauwe en witte strepen. Er wordt gezegd dat deze strepen verwijzen naar de overwinningen van Napoleon.

In 1917 zal alles veranderen voor het Bretonse streepjes shirt, want dan gaat Gabrielle Chanel het shirt dragen als tuniek in plaats van ondergoed. Ze maakt hem ook nog eens unisex door hem als vrouw te dragen terwijl het een echt mannen shirt was.

Een icoon

De Bretonse streepjes shirt/trui wordt een icoon, mede ook doordat beroemde acteurs en actrices de trui gaan dragen. Picasso, Brigitte Bardot, Jean Selberg en Charlotte Gainsbourg leveren ook een bijdrage aan de status ervan.

Het Bretonse streepje is en blijft mateloos populair. Het streepje blijkt nog steeds een inspiratie bron te zijn voor menig (beroemd) ontwerper. De veelvuldig gekopieerde zeemanstrui is qua snit tijdloos en het streepje niet meer weg te denken uit vele (zomer) collecties. Ook jonge Franse ontwerpers grijpen weer terug naar de Bretonse schipperstrui en geven daar hun eigen draai en creatie aan.  Ze brengen de zeemanstrui van toen, naar de tijd van nu. Vaak deels of geheel geproduceerd in La Douce France.

Schermafbeelding 2019-02-12 om 16.00.46.png

Zo worden onder andere de labels en knopen van de truien van La Touche Française vervaardigd in de Somme en wordt de van 100% zuiver scheerwol gemaakte trui gebreid en afgewerkt in Morbihan (Frankrijk). Leuk detail aan deze truien is de boord van de mouw, de driekleur van Frankrijk. Dit komt terug in het koord van de verpakking van de truien. Hun logo bestaat uit 2 gekruisde baguettes (verwijzing naar Frankrijk) en een schelp (verwijzing naar Bretagne).

3 reacties op “Een musthave: de Marine”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: