Gastblogger Dick van Goch over zaken doen in Frankrijk

Eind vorig jaar deed ik een oproep op Facebook. De vraag was of mensen die iets met Frankrijk doen hier in Nederland daar een blogartikel over zouden willen schrijven. Ik zou het dan vervolgens op mijn blog/site publiceren. Ik kreeg erg veel reacties en maakte daar vervolgens een selectie uit. Dick van Goch trapt de serie af.

Zaken doen in Frankrijk (1)

De meeste blogs op deze site gaan over dingen die vanuit Frankrijk naar Nederland komen. Deze blog echter niet: we gaan het hebben over zaken doen in Frankrijk, want dat is wat ik doe.

Een korte toelichting: na mijn studie aan de TU/e heb ik 12 jaar in Frankrijk gewoond en gewerkt, voor meerdere grote internationale bedrijven. Na nog 8 jaar in België ben ik in 2011 teruggekeerd naar Nederland. Ik was inmiddels al een aantal jaren actief als ZZPer op het gebied van Inkoop bij (industriële) bedrijven. Maar… ik liep ook al jaren rond met het idee dat ik meer kon doen met mijn kennis van Frankrijk: de taal, de cultuur, de mensen, het zaken doen… En dus ben ik in 2017 een neven activiteit begonnen om Nederlandse bedrijven te ondersteunen die de Franse markt op willen. 

Mijn eerste klanten waren allemaal bedrijven die een product in Frankrijk op de markt wilden zetten: tuinmeubels, stationary, werkkleding, design meubels, lampen… Voor hen ging ik op zoek naar agenten, deed ik vertaalwerk, bezocht ik beurzen etc. 

Totdat de eigenaar van één van deze bedrijven in januari vorig jaar aan mij vroeg of ik het eigenlijk niet zelf wilde doen, in plaats van agenten zoeken.

Nu, lang verhaal kort: sinds 1 juli rijd ik het grootste deel van de tijd door Frankrijk met een mooi bestickerd busje, met daarin een aantal design stoelen en –lampen, op zoek naar winkels die deze producten willen gaan verkopen. En dat is wel een apart avontuur! Ik heb in eerste instantie een lijn getrokken van Le Have naar Montpellier, met de bedoeling om eerst de oostelijke kant daarvan te doen. Dat betekent vaak dat ik de regio’s Lille en Parijs samen bezoek, afgewisseld met de oostkant van Frankrijk. Die oostkant doe ik meestal in 2 weken, waarbij ik in het weekend er tussenin dankbaar gebruik kan maken van ons in 2017 gekochte vakantiehuisje in het noorden van de Drôme. 

Voor mij is natuurlijk alles nieuw: ik ben van inkoop in de industrie even 180º gedraaid naar verkoop in de detailhandel. Toch vind ik het hartstikke leuk om te doen! Ik zei pas nog tegen mijn vrouw dat ik het idee heb dat ik al ruim een half jaar niet meer werk: ik doe iets wat ik leuk vind! Oké, de weken dat ik tussendoor thuis ben gaan op aan allerlei administratieve klusjes, zoals het sturen van offertes, het maken van afspraken, etc, maar de weken in Frankrijk zijn geweldig. Ik zie het halve land, kom op plekken waar ik vanaf 1974 mijn vakanties heb doorgebracht, zie mensen terug die ik decennia niet gezien heb… maar belangrijker nog: ik heb inmiddels bijna 150 winkels bezocht en een aantal nieuwe klanten gemaakt.

IMG_4494.jpg

Dat gaat zeker niet vanzelf. Het eerste bezoek doe ik altijd onaangekondigd, anders wordt je via de email of telefoon al afgewimpeld. Dan blijkt ongeveer 2/3e belangstelling te hebben, en ga ik de 2e keer wel een afspraak maken. Dat is echter geen sinecure: het is eigenlijk bijna nooit het juiste moment, vanwege de “soldes”, de “gilets jaunes”, vanwege beursbezoek, vanwege vakantie, etc. Maar ook hier wint de aanhouder. Komende 2 weken staan weer een 20-tal winkelbezoeken op het programma, waarvan 1 om het personeel een korte training te geven over de producten die daar op 28 februari geleverd gaan worden. Spannend!

Een volgende keer vertel ik graag meer over het proces vanaf het eerste contact tot het binnenhalen van de klant.

Dick van Goch

DIVAGO Consulting | +31 64111 0713 | www.divago-consulting.com info@divago.consulting.com

Een reactie op “Gastblogger Dick van Goch over zaken doen in Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s