De Tour van 1980 met Joop Zoetemelk

Het is zomer 1980 en de Tour de France bereikt zijn eindpunt in Parijs. Miljoenen wielerliefhebbers kijken wereldwijd naar de eindfinish. Daar zal namelijk de Nederlander Joop Zoetemelk de eindstreep halen als gele trui winnaar. De Franse politie telde honderdduizend feestende Nederlanders op de Champs-Élysées. Er wordt een kroon op een gouden tijd van het Nederlandse wielrennen gezet. Joop is de opvolger van Jan Janssen (1968) en zal nog vier decennia lang Neerlands laatste eerste blijven. Joop wordt nog altijd gekoesterd, zijn populariteit is immens. Wie ‘geel’ zegt, zegt Joop, nadere uitleg is overbodig.

57072588_424634234771857_1202184268390858752_n

De Tour de France, een groot fenomeen in de zomer maanden. Ik weet nog dat als de Tour de France was begonnen de radio altijd aan stond bij ons thuis. De begintune van het wielerprogramma staat nog in mijn geheugen gegrift. En er werd ook ’s avonds dan TV gekeken om te kijken of mijn oom in beeld kwam. Hij was namelijk jarenlang de chauffeur van Theo Koomen in de auto. Een nog ander fenomeen was dat bij ons in het dorp Chaam, waar ik als kind woonde, de wielercours de Acht van Chaam werd gereden, de woensdag na afloop van de Tour de France. Velen Tourwinnaars kwamen dan acte de présence geven en zo ook Joop Zoetemelk in 1980. Ik kan mij dat nog erg goed herinneren. Als een ware held werd hij binnen gehaald en iedereen wilde een glimp van hem opvangen. Hoe geweldig was dat, dat na zoveel jaar weer een Nederlander de Tour de France won.

D4fwLDYUIAATy54

Deze gebeurtenis is nu vastgelegd in een theatertournee die vanaf het voorjaar van 2020 door Nederland toert. In acht etappes (voorstellingen) wordt er een feestelijk eerbetoon gebracht aan de hoofdrolspeler Joop Zoetemelk. De producenten Dave Andriese en Leo van Vliet komen met een exclusieve theatervoorstelling rond Joops 40-jarig jubileum. Een kopgroep van artiesten met een groot wielerhart brengt een ongekende ode aan Joop Zoetemelk, de held ook van hún jeugdjaren.

Joop_klim_De Toru van 80 (Cor Vos).jpg

Namen en rugnummers
Wilfried de Jong, Mart Smeets, Eric Corton, Bert Wagendorp, JW Roy en Ocobar, zijn trouwe TI Raleigh-ploegmaten Henk Lubberding, Leo van Vliet en Johan van der Velde. En uiteraard kopman Joop Zoetemelk zelve. In de snel schakelende regie van Antoine Uitdehaag passeert verder een peloton wereldberoemde wielervedetten in een waaier vol verbluffende wielercinema en demarrerende verrassingen.

De Tour van ’80 is een wielertheatershow in multidisciplinaire setting: muziek, toneel, beeldend proza, fijnzinnige poëzie en theatrale interviews – een avond waarin de dramatiek van de Tour de France liederlijk zal weerklinken en verbeeld.

Voor kaarten, speeldagen en plaatsen en meer informatie kijk op detourvan80.nl

fotografie: @CorVos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s