Ontstaan tenniscomplex Roland Garros, Parijs

Vandaag, 20 mei 2019, begint het grote tennisgrandslamtoernooi Roland Garros in Parijs. Een tennistoernooi waar velen grote tennissterren acte de presence komen geven en waar mooie (geld)prijzen te winnen zijn. Zo gaat de winnaar van zowel het mannen- als vrouwenenkelspel van het toernooi met een mooi geldbedrag van bijna tweeeneenhalf miljoen naar huis samen met een prachtige trofee. Deze trofee heeft bij de mannen de naam Coupe des Mousquetaires en bij de vrouwen Coupe Suzanne-Lenglen. Beide trofeeën zijn ‘verpakt’ in een prachtige Louis Vuitton koffer. 

schermafbeelding-2017-06-07-om-16-14-58.png

Een gedeelte van de benaming van de trofee van de mannen Coupe des Mousquetaires komt ergens op het tennisterrein van Roland Garros nog eens terug namelijk op het Place des Mousquetaires. Op dat Place des Mousquetaires staan beelden van 4 tennissers namelijk de Franse ‘musketiers’ Henri Cochet, Jean Borotra, René Lacoste en Jacques Brugnon. Door deze 4 mannen is eigenlijk de tennistempel Roland Garros in Parijs ontstaan.

les-quatre-mousquetaires-overblog.jpg

We schrijven 1927. In dat jaar is het de taak van deze 4 musketiers om deel te nemen voor Frankrijk aan het grote Davis Cup tennislandentoernooi in de Verenigde Staten. Ze reizen af met het idee dat ze zonder enige winst huiswaarts zullen keren. Tennis was immers voorbehouden aan de Engelsen. Maar het onmogelijke gebeurde toch, de 4 musketiers wonnen het toernooi en keerde met beker en al huiswaarts richting Frankrijk en daarmee was Frankrijk organisator van het eerst volgende toernooi in 1928. Klein probleem was alleen dat Frankrijk geen groot stadion had waar zo’n tennisevenement kon plaatsvinden.

french-open-roland-garros.pngOm een mooi tenniscomplex te kunnen bouwen krijgt de Franse tennisfederatie een stuk grond in Parijs niet ver van het Bois de Boulogne van de Franse overheid. Er hangt wel een voorwaarde aanvast namelijk dat het complex de naam Roland Garros zou krijgen. De naam van de legendarische piloot uit de Eerste Wereldoorlog.

 

old-lacoste.jpg

En zo geschiedde. In 1928 wordt er voor het eerst gespeeld op het mooie tenniscomplex Roland Garros en winnen de Fransen normaals de cup. In de loop der tijd is het complex uitgebreid en uitgebreid maar sommige dingen zijn nog steeds hetzelfde zoals de benaming van de tribunes en de tenniscourts. Die zijn nog steeds vernoemd naar beroemde tennissers. Dus zo kan het zomaar zijn dat je tijdens het tennistoernooi op de René Lacoste tribune zit of aan het Simonne Mathieu court.

rolandgarros.com

 

Een reactie op “Ontstaan tenniscomplex Roland Garros, Parijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s