‘Les Moulins de Mon Coeur’ mijn liefde voor het Franse Chanson

Het was Jean-Louis Pisuisse die begin 1900 inspiratie opdeed in de Franse cabarets en in Nederland een eigen theater oprichtte in Franse stijl. Hij was weg van de Franse chansons en hoe ze werden uitgevoerd en wilde dat ook in Nederland proberen. Hij zong repertoire van Aristide Bruant, een populaire zanger die optrad in cabaret Le Chat Noir en die we kennen van de poster van Toulouse Lautrec. 

AristideBruant.jpg

Zo deed het Frans chanson zijn intrede in Nederland.

Vanaf de jaren zestig werd het Franse Chanson zeer populair en het was toen nog heel normaal om een plaat te kopen van Charles Aznavour, Les Compagnons des Chansons of Edith Piaf.

Maar wat maakt het Franse lied zo bijzonder? Ik denk de rijke harmonie, die vaak in mineur is geschreven, de bijzondere melodieën en de opzwepende ritmes en dat natuurlijk samen met een boeiend verhaal en prachtige metaforen. Het is vaak melancholisch, maar ook vol leven, net als de Fransman zelf.

Als kind werd ik al gegrepen door de Franse muziek, mede omdat mijn ouders het draaiden, maar niet in de laatste plaats omdat mijn tante is getrouwd met een Fransman.

Ik bracht vele vakanties door in Chantilly, Parijs en de Auvergne en werd ondergedompeld in het ‘Franse’: samen lang en lekker eten, vuur maken en samen zingen. Ik zong toen nog alles fonetisch mee o.a. met ‘Ella Ella’ van France Gall.

Uiteindelijk, na mijn studie Jazz-zang, miste ik de Franse liedjes en begon ik Frans repertoire toe te voegen aan mijn optredens: Le Moulins de Mon Coeur van Michel Legand, La Javanaise van Serge Gainsbourg, Emmenez-Moi van Charles Aznavour.

En dat voelde als thuiskomen, dit was de muziek die ik wilde brengen aan mijn publiek. 

En zo geschiedde: ik heb nu drie voorstellingen gemaakt waarin het Franse Chanson centraal staat met o.a. in 2016 een ode aan Serge Gainsbourg met het Red Limo String Quartet.

Tijdens concerten pinkt er altijd wel iemand een traantje weg, dat is wat het Franse Chanson doet, het gaat recht naar het hart.

Sinds twee jaar leid ik een Frans Chanson koor in Utrecht voor de Alliance Française. We zingen meerstemmige chansons van o.a. Hardy, Piaf, Montand en Zaz. Ook in mijn zangpraktijk zingen meerdere studenten Frans en dat stemt mij zeer blij.

Zo houden we samen het prachtige Franse lied in Nederland levend!

Amitées Britta Maria

Op 3 juni speelt zangeres Britta Maria samen met pianist/zanger Maurits Fondse en Oleg Fateev op accordeon in de Kleine Komedie met Chansons van Schoonheid en Troost 

8 juni in het Openluchttheater in Valkenburg

24,25,26 oktober een ode aan Charles Aznavour in de Roode Bioscoop in Amsterdam met verschillende artiesten

voor meer informatie: www.brittamaria.nl

PRBrittaMaria

Een reactie op “‘Les Moulins de Mon Coeur’ mijn liefde voor het Franse Chanson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s