Claude Monet, schilder en fijnproever (met recept van knoflooksoep)

Monet

Claude Monet, een groots schilder die de kunststroming van het impressionisme op de kaart gezet heeft. Door een schilderij van zijn hand met de naam ‘Impression, soleil levant’ dat tentoongesteld werd in 1874 is de naam Impressionisme ontstaan. Toen Monet, bijna 10 jaar later, zich samen met zijn tweede vrouw Alice ging vestigingen in Giverny, begon zijn succes. Maar Monet was niet alleen een groots schilder, hij hield ook van lekker eten en vooral goed eten. In de tuin van Giverny verrees een moestuin waar de lekkerste groenten en fruit vanaf kwamen. Deze werden vervolgens verwerkt in de heerlijkste gerechten. Ook werden er beroemde gasten uitgenodigd om samen die heerlijke gerechten mee te verorberen tijdens lunches en picknicks. Dit gebeurde tot aan de dood van Monet in 1926.

Wanneer Monet het huis koopt in Giverny, samen met zijn tweede vrouw Alice, leert hij de grootste manier van tafelen ontdekken. Dit komt vooral door Alice, samen met haar creëert Monet een eenvoudige levenswijze die je tegenwoordig een levensstijl zou noemen. De gerechten die op tafel komen moeten goed en voortreffelijk zijn en uitsluitend bereid worden met producten uit de moestuin of het hoenderhok.

Ondanks dat Monet zelf nooit een pan aangeraakt heeft en zelfs geen voet in de keuken heeft gezet, was hij toch de heer en meester over wat er op tafel kwam. Samen met Alice stelde hij een weekmenu op, rekening houdend met de speciale eetwensen van de gasten en de verse aanvoer van producten uit de moestuin. De gasten worden altijd uitgenodigd voor de lunch, dat was namelijk de hoofdmaaltijd in Giverny. Monet gaat namelijk op tijd naar bed om de volgende ochtend weer vroeg in zijn atelier te kunnen werken. Gasten die dan lang aan tafel blijven zitten tijdens het diner, is dan niet handig.

De lunch maaltijd bestaat uit een warm voorgerecht, een vlees- of visschotel, een groenteschotel, een salade en een nagerecht. Al deze gerechten worden klaargemaakt door de kokkin in de blauwe keuken. Deze heette zo omdat hij betegeld was met blauw-witte tegeltjes. De avondmaaltijd bestaat altijd uit een soep, een hoofdschotel, een salade en kaas. Er is weinig verschil tussen de maaltijden die dagelijks genuttigd worden en die worden voorgeschoteld aan de gasten. Dat geldt ook voor de aankleding van de tafel, deze is verzorgd, maar eenvoudig. Er ligt altijd een geel tafelkleed op tafel en het eten wordt gegeten en opgediend in één van de twee Japanse serviezen die Monet heeft. Er is een servies met een gele rand en blauwe lijntjes en eentje met gestileerde kersebomen en waaiers. Verder komen er bloemen uit de tuin op tafel, worden de gerechten smaakvol opgediend, maar niet overdadig versierd en krijgen de gerechten ook geen namen.

Omdat een avondmaaltijd zonder soep ondenkbaar was bij de Monets, hieronder het recept van knoflooksoep uit één van de zes cahiers die Monet naliet. Een honderdtal recepten schreef Monet met de hand op in deze cahiers. Dit is dan ook een authentiek recept, er is niks aan gewijzigd. Het is zo overgenomen zoals Monet het opschreef in het cahier.

IMG_7694.JPG

Knoflooksoep

Bereken de hoeveelheden aan de hand van het aantal gasten. Men heeft per persoon nodig: 2 knoflooktenen, 1 ei, een klontje boter, croutons van oudbakken boord en peterselie.

Doe de knoflooktenen in de benodigde hoeveelheid water (1 kop water per persoon) en voeg peper en zout toe. Laat het koken tot de tenen goed zacht zijn geworden. Stamp ze tot een fijne puree. Haal ze van het vuur. Breek in een grote kom 1 ei per persoon. Schenk wat van de knoflookwater erover en klop het mengsel goed op, zodat het bindt. Schenk het al roerend in de pan en voeg de boete toe. Warm het op zonder te laten koken. Bak de croutons in boter en leg ze in een soepterrine. Schenk onmiddellijk de soep erover. Strooi fijngehakte peterselie erover en dien op.

Werk zien van Monet? Dat kan vanaf 12 oktober 2019. Dan is er een grootse overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Binnenkort het vervolg op dit blogartikel.

Bronvermelding en fotografie: Claude Monet, schilder en fijnproever, een culinaire impressie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s