Een ontdekkingsreis door de Côtes du Rhône en Brasserie Van Baerle

Het is maandagochtend, het is koud en het miezert. Ik ben op weg naar Amsterdam, naar Brasserie Van Baerle. Daar heb ik een masterclass over de ‘Côtes du Rhône’ wijnen op uitnodiging van Michèle Lainé van Business France.

Voordat we beginnen met de masterclass, krijgen we bij een witte Côtes du Rhône een steak tartaar en aubergine amuse. Daarna krijgen we uitleg over het gebied en de wijnen door wijnkenner, sommelier en eigenaar van Edwines, Edwin Raben.

IMG_7956.JPG

De Côtes du Rhône ligt in Zuid-Frankrijk en is één van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Het ligt tussen de Bourgondië (in het noorden) en de Provence (in het zuiden), ten westen van de Alpen. Langs de meestal westelijke kant van de oevers van de Rhône, liggen de wijngaarden en het wijn-productiegebied is ongeveer 200 km lang. Mede daardoor kunnen de Côtes du Rhône-wijnen sterk van elkaar verschillen, voor wat betreft kleur, smaak en productiewijze. Doordat het noorden van de Côtes du Rhône een heel ander klimaat, bodemstructuur en landschap heeft, komen daar andere wijnen vandaan dan van het zuiden. Daar is veel gebergte, worden de druiven laag gesnoeid vanwege de wind en is de bodemstructuur anders. Hier is het overwegend ook warmer. Daardoor kunnen hier andere druivenrassen groeien dan in het noorden.

Er zijn in de Côtes du Rhône zo’n 23 druivenrassen, waarvan de Shiraz- en Grenachedruif de belangrijksten zijn. In het gebied wordt overwegend rode wijn gemaakt, ongeveer 85% van de totale productie. Blijft er 6% over voor witte wijn en 9% voor rosé. 

Het wordt tijd om de Côtes du Rhône wijnen eens te gaan proeven. Er zit inderdaad nogal wat verschil tussen de wijnen. De ene is hard en bevat veel tannine, terwijl de andere zacht, mooie van kleur en heel toegankelijk is. Na deze proefsessie, van zo’n 16 rode Côtes du Rhône wijnen, gaan we aan tafel.

Als voorgerecht krijgen we een brioche gevuld met ragout van kreeft en citroengras. Bovenop de ragout ligt nog een schijf venkel. We drinken daarbij 2 witte Côtes du Rhône. De Belleruche uit 2018 heeft duidelijk mijn voorkeur bij dit gerecht, de andere, Le Plan Vermeersch RS-Blanc, valt een beetje weg. Het gerechtje is goed in balans, waarbij je toch duidelijke tonen van het citroengras proeft. Het knapperige van de brioche maakt dat de ragout een extra bite krijgt. Het hoofdgerecht bestaat uit een bavette van de bbq met een gratin van pastinaak met middenin een stuk eendenlever. Over de bavette is een beetje jus van rode biet gegoten. Bij de van binnen nog rode bavette drinken we 2 rode Côtes du Rhônes. De Domaine Grand Nicolet, Vieilles Vignes uit 2015 spreekt mij het meeste aan, al mag het voor mij allemaal wel iets krachtiger. Maar ja, ik ben dan ook een echte Bordeaux drinker.

Na het hoofdgerecht komt de kok van Brasserie van Baerle even boven om te vragen of het allemaal naar wens is. Nou daar hoeft hij niet aan te twijfelen. Van alle aanwezigen krijgt hij mooie complimenten. Daarna krijgen we het nagerecht, 3 kazen met wat noten. Verrassend is dat we bij dit gerecht zowel een witte als een rode Côtes du Rhône geserveerd krijgen. De Chateau des Coccinelles uit 2018 vind ik er erg goed bij passen. De Domaine Monctirius uit 2014 is ook goed, maar ik prefereer de witte Côtes du Rhône bij de 2 koemelk kazen en 1 geitenkaas.

Ik besluit om na de kazen richting huis te gaan. Door deze masterclass heb ik weer wat bijgeleerd over de Côtes du Rhône wijnen. Met name door de bevlogen presentatie van Edwin Raben. En ik heb er een nieuwe Franse hotspot bij, namelijk Brasserie Van Baerle, wat een topadres. Gastvrij, vriendelijke bediening, gezellige ambiance, heerlijke tuin en geweldige kookkunsten.

Voor meer informatie en contact over de Côtes du Rhône: Michèle Lainé, michele.laine@businessfrance.fr, 020 7941964

Meer info over de streek en de wijnen: rhone-wines.com

 

2 reacties op ‘Een ontdekkingsreis door de Côtes du Rhône en Brasserie Van Baerle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s