Frankrijk boeken voor een heerlijk avondje

Zie de maan schijnt …

… ook in Frankrijk. Nergens wordt Sinterklaas zo uitbundig gevierd als in Nederland. Maar ook in Frankrijk, vooral in het Noorden en Oosten, kennen ze een feest net als in Nederland. Het is dan de naamdag van Saint Nicolas. Kinderen krijgen snoep en cadeautjes en de heilige rijdt er op een ezel! Misschien gelukkig voor de Fransen kennen ze geen zwarte piet traditie. 

Bij de donkere dagen en lange avonden (met maneschijn) hoort een goed glas wijn, een mooi kaasje én een boek dat zich afspeelt in Frankrijk. Hieronder 5 tips van de populaire boekensite frankrijkboeken.nl voor een heerlijk avondje.

Tristan Sicard - Kaaskenner wordt je zo.jpg

Kaaskenner word je zo, Tristan Sicard (culinair)

Kaasmaken gebeurt eigenlijk overal ter wereld op dezelfde manier. Het begint met melk – van koe, geit of schaap – die wordt bewerkt en na weken of maanden veranderd in kaas. Daarbij worden schimmels toegevoegd die de smaak bepalen naast andere factoren zoals de ‘terroir’ een term die we ook uit de vinologie kennen. In het boek worden maar liefst 420 kazen behandeld. De meeste komen uit Frankrijk, de Apellation d’Origine Protegee (AOP).

Heerlijk boek

Niet alleen de kazen maken dit boek geweldig, ook de vormgeving is fantastisch. Het boek bevat uitsluitend illustraties. Elke kaas is getekend en de herkomstgebieden staan zorgvuldig ingetekend op de kaart. 

Alles over kaas wordt behandeld: van de productie van kaas, de verschillende koe-, geit- en schapenrassen tot en met het samenstellen van een kaasplankje. Een onmisbaar boek voor de liefhebber. 

Sandrine Destombes - Het dubbele geheim van de familie lessage.jpg

Het dubbele geheim van de familie Lessage, Sandrine Destombes (thriller)

Augustus, 1989. In het kleine dorp Piolenc, in de Franse Vaucluse, verdwijnen Solène en Raphaël, de elfjarige tweeling van de familie Lessage. Drie maanden later wordt een van de twee gevonden. Dood.

Juni, 2018. Opnieuw verdwijnen kinderen in Piolenc. Als een macabere echo van dertig jaar geleden begint de nachtmerrie opnieuw, wat het dorp in een angstige shocktoestand brengt. Alle aanknopingspunten verwijzen naar de oude zaak en alle betrokkenen lijken hun onschuld te verliezen.

Thriller met onthutsende ontknoping
Inspecteur Julien Fabregas wordt na 30 jaar opnieuw geconfronteerd met een oude onopgeloste zaak. Een zaak die niet alleen zijn carriere maar ook zijn leven is gaan bepalen. De nieuwe verdwijning zet de kleine gemeenschap op scherp, Fabregas graaft in het verleden en bijna elke inwoner lijkt zijn onschuld te verliezen. De gruwelijke waarheid overtreft elk voorstellingsvermogen.

De schrijver verteld het verhaal goed gedoceerd en bouwt de spanning langzaam op met steeds een nieuwe climax waardoor je blijft doorlezen.

Didier Conrad - Asterix 38 - De dochter van de veldheer.jpg

De dochter van de veldheer, Asterix (stripverhaal)

Er is zojuist een mysterieus pubermeisje in het dorp aangekomen, begeleid door twee Avernische stamhoofden. Het meisje wordt gezocht door Caesar en zijn legioensoldaten en je kunt je voorstellen waarom: want in het dorp wordt er gefluisterd dat de vader van de bezoekster niemand anders is dan… de grote Vercingetorix, de man die bij Alesia werd verslagen!

Nog steeds ongekend populair

De reeks Asterix bestaat al 60 jaar en het duo Uderzo en Goscinny zijn allang niet meer de makers van de boeken. De nieuwe tekenaars en schrijvers weten het niveau echter hoog te houden en ook de kenmerkende humor en maatschappijkritiek ontbreken niet. Volgens kenners kun je president Macron terugvinden in het album en heeft de hoofdpersoon, een pubermeisje, verdacht veel op de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg.

Amelie Nothomb - Wie liefheeft wint.jpg

Wie liefheeft wint, Amélie Nothomb (roman)

De bescheiden en onzekere Dominique is getrouwd met Claude en woont in Parijs. Haar man is ambitieus en egoïstisch. Hoe Dominique ook haar best doet, ze kan het hem nooit naar de zin maken. Houdt hij eigenlijk wel van haar, en van hun begaafde dochter Epicene? Op aandringen van Claude sluit Dominique vriendschap met ene Reine Cléry. Zo kan hij toegang krijgen tot Reine’s invloedrijke echtgenoot, althans zo brengt hij het. Maar wanneer ze dan eindelijk worden uitgenodigd voor een borrel bij de sjieke Clérys, loopt alles vreselijk uit de hand en wordt het Dominique duidelijk wat Claude’s eigenlijke plan is. De eerste drie bladzijden van het verhaal – die aanvankelijk wat onduidelijk blijven – vallen opeens op hun plaats.

Modern sprookje

Recensent Marion Everink: ‘Het boek van deze excentrieke schrijfster laat zich lezen als een modern sprookje. Een verhaal met krachtige thema’s, archetypische hoofdpersonen en een sterke moraal. Een complex verhaal, vernuftig geschreven waarin de liefde overwint…’ 

Eind goed al goed? Lees de volledige recensie op frankrijkboeken.nl

Kees Brants - Achter de façade.jpg

Achter de façade, Kees Brants (reisgids Parijs)

Parijs heeft vele gezichten. Bijna iedereen kent de iconische boulevards en monumentale gebouwen, de drukke terrassen en beroemde musea. Maar de stad is ook gevormd door haar gewelddadig verleden, door vorsten, presidenten, kunstenaars en immigranten, en heet een stad te zijn waar nooit geslapen maar wel veel in bed gelegen wordt. Kortom, Parijs staat ook voor oproer, vrijheid en losbandigheid.

Een cultuur-historische ontdekkingsreis door Parijs

Deze gids gaat op zoek naar de historische, sociale en culturele realiteit Achter de façade van de Franse hoofdstad. Thematische wandelingen vormen als het ware een bril om de stad te bekijken, werpen er een specifiek licht op en brengen je tegelijkertijd op plaatsen waar je anders misschien niet zo snel zou komen.

De routebeschrijvingen en de inkleuring van de thema’s met mensen en gebeurtenissen gaan haast onmerkbaar in elkaar over. Slechts het vetgedrukte van de route onderscheidt de reisgids van de ontdekkingsreis.

24 wandelingen dwars door Parijs, rond thema’s als revolutie, seks, moord en doodslag, immigratie, oorlog, joods Parijs, de illusies van machthebbers en dromen van bohémiens.

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat gaan attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. Half december al deelt hij met ons een nieuwe Franse boeken top 5. Leuk voor onder de kerstboom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s