Lalique’s koninklijk licht in Lalique Museum Doesburg

Gisteren is de tentoonstelling Koninklijk Licht – Koninklijke geschenken en lichtontwerpen door René Lalique van start gegaan in het Lalique Museum in Doesburg. Deze duurt nog tot 6 juni 2021 en gaat over de Koninklijke geschenken en lichtontwerpen ontworpen en gemaakt door juweel- en glaskunstenaar René Lalique (1860 – 1945). Befaamd om zijn ontwerpen voor parfumflacons maakte hij ook glaswerk voor onder andere treintoestellen en koningshuizen. 

Hij leverde werk aan Europese vorstenhuizen en de keizerlijke familie van Japan. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de opdrachten die hij aan hen heeft geleverd.

PHOTO-2019-09-13-19-09-37 soestdijk kroonluchter

Onder de getoonde objecten bevinden zich een kroonluchter, vervaardigd door René Lalique, die aan de toenmalige prinses Juliana in 1937 is geschonken ter gelegenheid van haar huwelijk  door het corps diplomatique. Het Britse koningshuis zal – naast wijnglazen en een tafelornament met verlichte basis – een zogenaamde ‘sur tout’ ofwel piece de milieu uit 1938 ter beschikking stellen. Om de tafelschikking een meer complete context te geven, worden twee facsimile kandelaren getoond. Vanuit het Zweedse koningshuis wordt een spiegel tentoongesteld uit 1912 die in het bezit is geweest van Elizabeth van Zweden en koning Gustaaf. Daarnaast worden ontwerpen van René Lalique voor verscheidene hoge adellijke families geëxposeerd.

caravelle George VI en Elizabeth Bowes Lyon-003

Briefwisselingen tussen opdrachtgevers en René Lalique geven een interessant inkijkje waarbij de gast een idee krijgt hoe de opdrachten tot stand zijn gekomen. Daarnaast krijgt de bezoeker door de opstelling van de expositie een beeld van de context waarin de objecten destijds zijn geëtaleerd en gebruikt. Beelden en fotomateriaal tonen daarnaast het werk in hun samenhang en oorspronkelijke setting.

Rondom deze expositie vinden regelmatig lezingen plaats waarbij ingegaan wordt op de ontwikkelingen die René Lalique heeft doorgemaakt met een speerpunt op deze specifieke periode in zijn leven. Zo krijgt de gast een beeld van de zakenman en tevens de kunstenaar René Lalique.

Poster-A4_-Koninklijk-Licht_Lalique-pdf.jpg

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door: Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje Nassau, het Koninklijk Huisarchief, Paleis Noordeinde, Koninklijke Verzamelingen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Britse koningshuis, het Zweedse koningshuis in de vorm verwerving door veiling, de keizerlijke familie van Japan in de vorm van bruikleen en de kerncollectie Société Musée Lalique Pays Bas.

Lalique Museum | Gasthuisstraat 1 | Doesburg | Openingstijden museum: di t/m zo: 11.30 – 17.00 uur | website

 

Een reactie op “Lalique’s koninklijk licht in Lalique Museum Doesburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s