Lekker lezen bij kaarslicht

Voor veel Fransen zijn de kerstdagen het hoogtepunt van het jaar. Net als in Nederland wordt het uitbundig gevierd met cadeautjes onder de kerstboom en (veel) lekker eten. Misschien omdat ze in Frankrijk (bijna) geen Sinterklaas vieren zijn de cadeaus een stukje duurder en luxer. Vaak worden de cadeaus al op kerstavond 24 december uitgepakt. Op 25 december is het Kerstdag. Kerstdag, geen eerste kerstdag zoals bij ons want een tweede kerstdag kennen ze niet in Frankrijk. 

Wie het nieuws in Frankrijk een beetje volgt weet dat de Fransen zich dit jaar enorm druk maken over kerst (waarover niet eigenlijk, maar dat terzijde) er speelt zich in de media een ware ‘nationale discussie’ af over de overdaad van kerst. Zelfs de grote Franse kranten bemoeien zich ermee. Kan dat nog wel in deze tijd? We moeten toch zuinig zijn op onze aarde. Hebben we al die spullen eigenlijk wel nodig? Het Franse antwoord: de kerstboom moet lokaal uit eigen bos gezaagd worden. De fijnste parfums komen nog steeds uit Parijs en we kopen GEEN plastic speelgoed van alibaba.com. 

En het traditionele kerstmaal? Pas de probleme! Iedereen weet nog wel ergens een klein slagertje die nog zijn eigen dieren slacht… Staat het eten van vlees ook bij jou thuis ter discussie lees dan vooral Groot Varken, Klein Varken.

Gelukkig is lezen nog altijd een weinig vervuilende bezigheid en een lekker Frans, lokaal geproduceerd, wijntje is ook geen straf. Kom maar op met die donkere dagen!

Mari-Maris-Maison-Mari

Maison Mari, Mari Maris (culinair)
Een avond met vrienden aan tafel. Heel leuk en toch ook wat stressvol: er moet een menu verzonnen én gekookt worden. Kijkend in kookboeken en tijdschriften dienen de ideeën zich aan, maar als alle notities en uitgescheurde pagina’s naast elkaar liggen, blijken het vier voorgerechten en een dessert, zonder hoofdgerecht. Of uw liefde voor deeg leverde een menu op waarbij alle gangen een jasje hebben, gefrituurd, gestoomd of gebakken… Hoe dan wel? Over het samenstellen van een goed menu valt van alles over te weten en ontdekken. Heel handig zo vlak voor de kerstdagen.

Koken onder de sterren

Maison Mari is in korte tijd het tweede lijvige kookboek van Mari Maris. In 2017 verscheen Mari plukt de dag met maar liefst 848 pagina’s. Mari Maris woont in Noord-Frankrijk en verbouwd haar eigen groente. Tussen de recepten door verteld ze over haar leven en haar eigen restaurant aan huis: Le Jardin des Etioles.

Regio: Noord-Frankrijk

Thomas-Olde-Heuvelt-Echo.jpg

Echo, Thomas Olde Heuvelt (thriller)

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de alpen op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.
Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Ijzingwekkende spanning
Echo is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Thomas Olde Heuvelt overtreft zichzelf met Echo. Een verpletterend boek waar je vanaf de gruwelijk spannende openingsscène diep in verdwijnt. Zijn vorige thriller HEX is een internationale hit.

Regio: Frans-Zwitserse Alpen.

Jacqueline-Yallop-Groot-varken-Klein-varken.jpg

Groot varken, klein varken (roman)

De stadse Jacqueline is met haar man naar Zuid-Frankrijk geëmigreerd en gaat daar helemaal voor het authentieke, traditionele dorpsleven. Dat betekent ook: je eigen varkens houden om je eigen karbonaadjes en zelfgedraaide worst te kunnen eten. Dat is het plan. Maar Jacqueline is op slag verliefd op haar twee varkens. Die spitse snuitjes, die borstelige zwarte haren, die volkomen verschillende karakters! Zal ze deze dieren ooit kunnen slachten?

Hoeveel liefde stop je in je eigen karbonaadjes?

Groot Varken Klein Varken beschrijft de zoektocht van mensen die op hun manier terug naar de natuur willen. Of in ieder geval proberen om de wetten van het platteland na te leven waarin leven en dood vlak naast elkaar bestaan. Een jaar lang toeleven naar de slacht brengt een steeds groter dilemma met zich mee. Ben je nog in staat om ze te doden, na een jaar intensief samenleven met deze lieve, slimme en aanhankelijke dieren? Kies je voor varkens in de wei of voor een vrieskist vol worst en karbonades?

Regio: Zuid-Frankrijk

Marion-van-Amelrooij-Bourgogne-wijn-en-weelde.jpg

Bourgogne, wijn en weelde (reisgids)

“Leven als een Bourgondiër!’ maar dan letterlijk. Dat is wat Marion van Amelrooij deed toen ze twintig jaar geleden met haar gezin naar de Bourgogne verhuisde. De afgelopen jaren leerde zij niet alleen de Bourgogne kennen op het gebied van eten, drinken en cultuur maar ook de mensen die deze streek kleur en fleur geven.

Verrassend veelzijdig

Dat geldt niet alleen voor deze reisgids maar voor de hele reeks reisgidsen van Edicola. Nu al meer dan 20 gidsen geschreven en vaak ook gefotografeerd door Nederlanders die in de streek wonen. Dat levert verrassende en vooral prachtige bladerboeken op boordevol tips. 

Marion heeft voor de Bourgogne gekozen voor een indeling in 4 thema’s: cultuur, natuur, wijn en rust. In elk hoofdstuk komen bezienswaardigheden aan bod waar de streek er veel van heeft, kastelen, musea, mooie dorpjes en festivals. Overal zijn de sporen van de oudheid (Amfitheater Autun), de middeleeuwen (Abdij van Fontenay) en de Renaissance (sprookjeskasteel Tanlay) terug te vinden.

Regio: Bourgogne

Edward-Carey-Petite.jpg

Petite, Edward Carey (roman)

In 1761 wordt in de Elzas een klein, onooglijk meisje geboren: Marie Grosholtz. De zonderlinge Zwitserse anatoom dr. Curtius neemt haar onder zijn hoede en brengt haar de beginselen van het werken met was bij. Door omstandigheden komen de twee terecht in de onderbuik van Parijs, waar ze hun bijzondere creaties voor het eerst tentoonstellen in een wassenbeeldenmuseum. De Franse Revolutie staat voor de deur, maar dat weerhoudt de nieuwsgierige menigte er niet van de beroemde en beruchte Franse koppen van dichtbij te komen bekijken. De wereld van was blijkt een gouden toekomst te hebben.

Over het leven van Madame Tussaud

Petite van Edward Carey is een van de origineelste historische romans van het jaar, over het leven van Madame Tussaud. Getipt door niemand minder dan Margaret Atwood (De testamenten).

Petite stond op de longlists van o.a. de RSL Ondaatje Prize 2019 en de Walter Scott Prize voor historische fictie 2019.

Regio: Parijs

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat gaan attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Frankrijk-Boeken-serie-liggend-600

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s