Nieuwe Franse boeken

Frankrijk is een groot land en er verschijnen elk jaar veel nieuwe boeken van Franse schrijvers. De meeste daarvan halen de grens van Nederland echter niet en worden niet vertaald. Toch zijn er een flink aantal hedendaagse schrijvers die in Nederland een redelijke bekendheid genieten zoals Tatiana de Rosnay, Patrick Modiano, Jonathan Littell en Philippe Claudel.

Iemand die er echt uitspringt is de jonge bestsellerauteur David Foenkinos. Zijn boek Charlotte is veel gelezen en er zijn recent weer twee nieuwe boeken vertaald: Twee zussen, en Lennon. Onlangs heb ik Het geheime leven van Henri Pick gelezen, geweldig. Recensent Lucy Engelen van frankrijkboeken.nl heeft een recensie over dit boek geschreven.

Meer recensies vind je op frankrijkboeken.nl in de nieuwe rubriek met de geweldige Franse titel: Mustreads! 

Het geheime leven van Henri Pick, David foenkinos (roman)
Als een bibliothecaris in Bretagne besluit om een collectie te beginnen van alle boeken die door uitgevers zijn afgewezen, ontvangt hij ongelooflijk veel manuscripten. In de enorme stapel stuit de jonge redactrice Delphin op een meesterwerk, geschreven door een zekere Henri Pick. Ze gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar eerder is overleden. Volgens zijn weduwe las Pick, pizzabakker van beroep, nooit een boek en schreef hij niets anders dan boodschappenlijstjes. Heeft hij soms een geheim leven geleid?

Wervelende literaire zoektocht, vol vaart en humor

De ontdekking van het boek heeft niet alleen gevolgen voor Delphine. De vrouw en dochter van Henry Pick worden door televisie en kranten belaagd. De dochter glorieert, eindelijk wordt zij gezien. Moeder vindt al die aandacht maar matig.
En zo gaat het boek ongemerkt, tussen de regels door, over erkenning en herkenning. Wat doet het met je, als je door anderen niet wordt gezien? Wat doet het met een schrijver, als hij of zij nooit wordt gelezen? Regio: Bretagne, Parijs

David Foenkinos Het geheime leven van Henri Pick

Een oude geschiedenis, Jonathan Littell (roman)

Een man, een vrouw, een kind. Een badkuip, een gang, een tuin, een hotelkamer. Een deurklink, een fotoboek, een sprei, een Da Vinci, een pianoconcert van Mozart. Sardientjes, roggebrood, wijn. Dit alles en meer komt steeds – maar steeds anders – terug in de zeven hoofdstukken die deze verontrustende en hallucinante roman beslaat. Maar elk hoofdstuk begint in een zwembad. Een naamloze ikfiguur, soms van fluïde (gender)identiteit, komt uit het water, rent eenmaal aangekleed gedesoriënteerd door een eindeloos gangenstelsel, opent een deur (in elke scène een andere) en duikt aan het eind van elk hoofdstuk weer in het water.

Een spiegelpaleis van wrede excessen

Jonathan Littell zoekt met dit verontrustende werk de grenzen op van het medium opnieuw op, dat deed hij al eerder in zijn roman De welwillenden uit 2006. Destijds een literaire sensatie en bekroond met de Prix Goncourt. Regio: Frankrijk

Jonathan Littell - Een oude geschiedenis

Onzichtbare inkt, Patrick Modiano (roman, verschijnt 4 februari))

Parijs in de jaren zestig. Jean Eyben, net twintig, werkt op proef bij een detectivebureau en krijgt de opdracht een jonge vrouw op te sporen. Haar dossier bevat voornamelijk witte plekken: er is maar weinig over haar bekend, en het is zelfs niet zeker of de naam die hij heeft doorgekregen, Noëlle Lefebvre, haar werkelijke naam is. Het verbaast dan ook niemand dat het hem niet lukt haar te vinden.

Veel later, als hij al jaren schrijver is, herinnert de man zich zijn speurtocht van weleer en gaat hij opnieuw op zoek naar de vrouw, een queeste die hem via de parken, cafés en bioscopen van Parijs naar Rome voert. De kleur die in zijn herinnering terugkeert: blauw. Het vervagende blauw van de hemel op een zomerse dag met hoge sluierbewolking. Het verblekende blauw van de dossiermap waarin haar gegevens werden bewaard. Wie is zij, de vrouw die hij zoekt?

Nobelprijs winnaar

Patrick Modiano won in 2014 de Nobelprijs voor de literatuur. De meeste boeken spelen zich af in Parijs en zijn inmiddels vertaald in het Nederlands. Regio: Parijs

Patrick Modiano - Onzichtbare inkt

Het Bloemenmeisje, Anya Niewierra (thriller)

Pyreneeën 1988. Op een afgelegen boerderij vindt de Franse politie een verminkte tiener bij het lijk van haar moeder. Het verwilderde meisje denkt dan de mensen duivels zijn en is doodsbang. De autoriteiten nemen haar mee naar de bewoonde wereld en geven haar de naam Nina Fleurie, het bloemenmeisje. Van de dader ontbreekt elk spoor.

Pyreneeën 2019: de zonderlinge kruidenarts Nina Fleurie krijgt bezoek van een onbekende vrouw. Deze vrouw, Thea Wanders uit Limburg, blijkt Nina’s tweelingzus van wie zij als baby werd gescheiden. De zusjes duiken in het bizarre verleden van hun moeder, maar dan verdwijnt Thea …

Een zinderende zoektocht door een tragisch verleden

Het bloemenmeisje is een psychologische thriller over moederschap, verraad en menselijk onvermogen. Anya Niewierra schreef eerder de thrillers Vrij uitzicht (speelt zich ook af in de Pyreneeën) en Het Dossier. Ze woont en werkt in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Regio: Pyreneeën, Limburg

Anya Niewierra - Het bloemenmeisje

New map Frankrijk, Herbert Ypma (reisgids)

New Map Frankrijk bestrijkt de meest geliefde regio’s en steden van Frankrijk: Marseille, de Côte d’Azur, Arles, Avignon, de Provence, Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes & Bourgondië, de Alpen, de Côte d’Argent, Bordeaux en Île de Ré, Parijs, Normandië, Bretagne en tot slot Corsica. Het boek bevat prachtige fotografie en onderscheidende handgetekende kaarten en illustraties.

Verborgen parels en onvergetelijke ervaringen

In dit originele boek over Frankrijk geeft Herbert Ypma antwoord op: waar je in Frankrijk naartoe moet, waar te verblijven, waar te eten en wat te doen. De ervaren reisjournalist Ypma gidst je langs Frankrijks verborgen parels en deelt bijna honderd bijzondere ervaringen: van unieke accommodaties tot de beste plekken voor de authentieke Franse keuken. Zo ontstaat een nieuwe en inspirerende kaart van Frankrijk. Regio: Frankrijk

Herbert Ypma - New map Frankrijk

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Frankrijk-Boeken-serie-liggend-600

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: