De reiskoffers van de welgestelden in Tassenmuseum Amsterdam

trunks tassenmuseum Amsterdam, Louis Vuitton, Hermes, Van Franse bodem

Oude tijden herleven een beetje op de tweede verdieping van het Tassenmuseum in Amsterdam, want daar staan ongeveer 40 hut- en reiskoffers uit vervlogen tijden uitgestald. Ze voeren je mee naar de tijd dat de gegoede burgerij en welgestelden het zich konden veroorloven om geweldige reizen te maken naar allerlei exotische gebieden. Bepakt met mooie hut- en reiskoffers van merken als Louis Vuiton, Goyard, Hérmes en Moynat, maakten ze reizen met treinen en schepen.

Die hut- en reiskoffers waren vaak door de bedienden vakkundig ingepakt. Want er moest vaak van alles mee, zoals kleding, schoenen, boeken, meubels, sieraden en servies. Voor veel van deze voorwerpen werden speciale koffers ontwikkeld, waardoor veel van deze hut- en reiskoffers een specifieke functie hebben.

IMG_8790

De koffers moesten natuurlijk ook zeker tegen een stootje kunnen, want ze werden van auto of trein op de boot geladen en omgekeerd. De koffers werden daarom ook vervaardigd door meerdere vakmensen, zoals houtbewerkers, leerlooiers, slotenmakers en metaalbewerkers.

IMG_8784

Ieder had zijn eigen taak om de koffer zo ‘robuust’ mogelijk te maken. Populierenhout, mooie leersoorten en waterbestendig canvas vormen de basis van zo’n betrouwbaar robuuste koffer. De binnenkant werd bekleed met katoen om de dierbare spullen van de eigenaar te beschermen.

IMG_8776

Om de koffers een eigen identiteit te geven, werden ze vaak voorzien van een uniek serienummer. Met een goed slot erop kon de eigenaar er van uit gaan dat zijn spullen nog in de koffer aanwezig waren na het eind van de reis. Hij had tenslotte de sleutel. Aan veel van de koffers is aan de buitenkant te zien wie de maker van de koffer is. Ook in vervlogen tijden liet men al graag zien dat ze zich zo’n koffer konden veroorloven.

 

De meeste koffers die te zien zijn op de tentoonstelling zijn van een groot merk en hebben beschadigingen, krassen en deuken. Maar dat maakt het juist bijzonder want elke koffer heeft zijn eigen verhaal. Dat komt ook tot uiting in de stickers op sommige koffers. Je kan daarop aflezen waar de eigenaar geweest is. En daardoor gaat zo’n koffer weer leven. Geef mij maar zo’n oude, eentje van leer met veel beschadigingen, koffer dat zegt meer over iemand dan al die rolkoffers die je tegenwoordig ziet, al zijn die dan wel weer heel praktisch en licht. Ach, er is voor beide wat te zeggen.

Deze kleine tentoonstelling is nog tot en met 22 maart te zien. Als je toch in Amsterdam bent leuk om even langs te gaan, want het pand waar het Tassenmuseum in is gehuisvest  is eigenlijk al de moeite waard om te bezoeken.

Tassenmuseum | Herengracht  |  tassenmuseum.nl

 

Een reactie op “De reiskoffers van de welgestelden in Tassenmuseum Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s