De Franse favorieten van Willem (Vive le Cinéma)

In deze rubriek geen recepten of gerechten, maar Franse spullen die je dagelijks gebruikt, waar je mee leeft, die je mist als je ze niet meer hebt of kwijt bent, spullen die bij je horen. Dit keer de 5 Franse favorieten van Willem Millenaar, Directeur Alliance Francaise Zeeland en juryvoorzitter Le Prix de TV5MONDE van Vive le Cinéma !…Franstalige films in competitie tijdens Film by the Sea.

Willem: “Alweer 30 jaar ben ik met Frankrijk verbonden door mijn partner, die uit Nancy komt. Doordat ik op de basisschool al Frans kreeg (en later in totaal  8 jaar Frans gestudeerd heb) kwam ik ook in aanraking met andere Franse zaken. Zo kon ik een concert van Barbara bijwonen, die ik op de middelbare school behandeld had gekregen.”

Stad: Lille
Zo dichtbij, maar 140 km van ons vandaan, elke maand wel een dagje Frankrijk snuiven: chocolaterie Meert, de oude prachtige stad, museum des Beaux Arts of de Citadel. En heerlijke potjes fleisch.

OIP.jtjAyhiiVF-Bd_oob8H_xQHaJ6.jpeg

Film: MOMMY van Xavier Dolan
Prachtige film over de falende opvang van moeilijk opvoedbare kinderen. Autobiografisch. Schitterend filmisch in beeld gebracht als de hoofdpersoon zich even vrij voelt..hij trekt dan het filmscherm open.

photo-dr-1462194398.jpg

Comedie Musicale: Notre Dame de Paris
Geweldige vertolking van een mooi boek. Vooral het lied over “ les sans papiers “ is schrijnend actueel. We hebben deze musical life in Frankrijk gezien en waren betoverd. Muziek en teksten van Riccardo Cocciante en Luc Plamondon.

Toegift: het lied Les sans papiers

 

OIP.DL0SkVCc-9NRbo5gnZikkgHaLH.jpeg

Boek: Le petit Prince van Saint Exepury
Als scholier begreep ik de filosofische bespiegelingen niet. Nu ik dit boek tijdens de Franse taalcursus behandel, kom ik nieuwe dingen tegen. Trouwens ook de musical is schitterend.

schermafbeelding-2020-04-19-om-00.30.49.png

 

Gerecht: pissaladiere
Vanwege het feit dat we familie in Cannes hebben, werd ik de eerste keer verrast door deze werkelijk heerlijke lekkernij. Deeg, uien en ansjovis…mmmm elke keer weer de herinnering aan strand, een Ricard en door een kok uit Marseille speciaal voor ons klaargemaakte overheerlijke Bouillabaisse.

Wil jij ook een keer met je Franse favorieten spullen in deze rubriek? Stuur dan een mail naar vanfransebodem@gmail.com of bel 06 1461 83 66 en laat ons weten wat jouw 4 of 5 favorieten Franse producten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s