Rondje Frankrijk

Op de echte Ronde van Frankrijk moeten we nog even wachten maar een literaire Tour kunnen we altijd maken, en er is één genre dat gewoon altijd doorgaat: fietsboeken. Ook dit voorjaar zijn er weer een aantal verschenen. Zoals ‘Ik en mijn fiets’ van Paul Fournel, een klassieker uit het genre, of ‘Het mooiste uit de koers’ van Alex van der Hulst.
Een bijzonder boek in dit verband is De Afdaling van Koen Paes. Deze ijzersterke psychologische fietsroman is ook nog eens een spannende thriller.

Leïla Slimani duikt in haar eigen familiegeschiedenis en vertelt tegelijkertijd het verhaal van Marokko, het voormalige Franse protectoraat. 

Meer dan 15 jaar na haar dood verrast Francoise Sagan met heel literatuur minnend Frankrijk met ‘De hoeken van het hart’, een niet eerder gepubliceerde roman.

De thrillerschrijver Paul Jacobs is onmiskenbaar een ‘Belgische francofiel’. Zijn spannende boeken spelen zich steevast af in La douce France en staan daarmee garant voor een vleugje onvervalste romantiek.

Koen-Paes-De-afdaling

De Afdaling, Koen Paes – Roman
Nick en Emerald besluiten om hun dagelijkse beslommeringen achter zich te laten en een uitdagende fietstocht door Frankrijk te ondernemen. Maar wat begint als een idyllische roadtrip van twee goede vrienden richting de mistige toppen van de Pyreneeën, verandert stilaan in een afdaling naar een duister verleden.

Gaandeweg wordt de trip grimmiger, vooral wanneer een van de twee in een dronken bui een gruwelijk geheim deelt…Debuutroman van de Belgische schrijver Koen Paes. Regio: Pyreneeën – Prijs: 20,99

 

Leila-Slimani-Mathilde

Mathilde, Leïla Slimanie – Roman
1946. De jonge Franse Mathilde valt als een blok voor Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en vertrekken naar zijn familieboerderij in een klein dorpje, uren rijden van Rabat. De liefde wordt constant op de proef gesteld maar houdt stand en ze krijgen een dochter, Aïcha, en een zoon, Selim. Mathilde vecht tegen de armoede en het heersende patriarchaat, soms met succes. Zo ontwikkelt ze zich tot dokter voor de plattelandsbevolking. Dit kleurrijke familieverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een steeds grimmiger wordende onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk, waarin Mathilde en Amine geen partij willen kiezen. Maar dan komt de dag dat de strijd ook hun afgelegen streek bereikt.

Leïla Slimani (Marokko, 1981) is opgegroeid in Frankrijk, studeerde politicologie en handelswetenschappen, werd journalist voor Jeune Afrique en debuteerde met ‘In de tuin van het beest’. Regio: Frankrijk, Marokko – Prijs: 22,99

 

Francoise-Sagan-De-hoeken-van-het-hart

De hoeken van het hart, Francoise Sagan – Roman
Na een zwaar auto-ongeluk, waarvan niemand had gedacht dat hij het zou overleven, laat staan helemaal zou herstellen, moet Ludovic Cresson weer zien te wennen aan het leven thuis. De drie jaar durende tocht langs ziekenhuizen, revalidatiecentra en psychiatrische klinieken was zwaar voor hem, maar niet voor zijn vrouw Marie-Laure, die haar nieuwe rol als rijke weduwe maar al te graag omarmde. Ze vindt het verschrikkelijk om haar man nu weer aan haar zijde te hebben en wil van hem scheiden.
15 jaar na haar dood komt dit pareltje tevoorschijn uit haar nalatenschap. Een echte Sagan zoals we haar kennen van Bonjour Tristesse: een setting in een welvarend milieu, levendige personages en een ironische stijl. Regio: Normandie – Prijs: 19,99

Gerard-Goetz-Elzas

Elzas, Gerard Goetz – Kookboek
Op een lieflijke plek in de Elzas bevindt zich het bekende hotel Julien Fouday dat zestig jaar geleden door de opa van Gérard Goetz geopend werd. Gérard weet als geen ander wat voor een bijzondere plek de Elzas is, hij kent de mooiste streekproducten, de beste – ambachtelijke – producenten en de lekkerste gerechten waar de omgeving om bekend staat. In het prachtige boek Elzas neemt hij je mee op een gastronomische reis door deze inspirerende streek.
Proef en kook zelf gerechten als Elzasser choucroute, boeren stoofschotel met gerookte worst, pâté en croûte, de échte flammkuchen, ravioli met munster en roquefort, kip in Riesling, clafoutis met kersen en talloze andere beroemde Elzas-gerechten.
Regio: Elzas, Grand Est – Prijs: 35,00

Paul-Jacobs-De-exenkring

De Exenkring, Paul Jacobs – Thriller
#metoo-thriller zou de ondertitel van dit nieuwe boek van de Belgische schrijver kunnen zijn. Met elk boek verrast Paul Jacobs zijn vaste fans, waarvan ik er één ben, door de eigenzinnige keuze voor thema en plot.

De spannende boeken van Jacobs staan garant voor een onderhoudend verhaal met onverwachte gebeurtenissen en een verassende ontknoping.

Een cineast wordt dwarsgezeten tijdens opnames, en een parlementslid worden schaamtelos te pakken genomen. Beide acties worden opgeëist door een kleine groep rabiate feministen: de Exenkring. Het is duidelijk: de beruchte #MeToo-woede is van de Verenigde Staten naar Vlaanderen overgewaaid.

De Exenkring, het elfde deel van de serie rond Thomas Breens, speelt zich af in het pittoreske stadje Veere, in de Kempense bossen en in het Zuid-Franse kuuroord Joséphine-les-Bains. Regio: België en Zuid-Frankrijk – Prijs: 21,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Frankrijk-Boeken-serie-liggend-600

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s