Herfstlezen: houd het herfstweer buiten en haal Frankrijk naar binnen.

Toegegeven Herfstlezen ‘bekt’ niet zo lekker als Zomerlezen. Toch is de herfst bij uitstek de tijd om een boek te pakken. Er verschijnen veel nieuwe romans, thrillers en zelfs reisgidsen in deze periode. Na een prachtige zomer waarin we toch nog even het land uit konden, keren we terug in ons ritme van werk, school en … corona. Komende tijd, niemand weet hoe lang, zijn we nog wel even aan huis gekluisterd.

Dat dat ook mooie dingen kan opleveren laat ‘Het kleine leven, ingekleurd’ van Nicolien Mizee en Marly Hendricks zien. Het idee voor dit schitterende boekje ontstond tijdens de lockdown dit voorjaar en resulteerde in een Frans-Nederlandse samenwerking. Schrijver Nicolien Mizee werd vorig jaar bekend met haar boek ‘Moord op de moestuin’.

Begin dit jaar verscheen éen van de meest succesvolle Nederlandse thrillers ‘Het bloemenmeisje’ van Anya Niewierra. Een goede reden voor de uitgever om haar thriller uit 2013 opnieuw uit te geven in een nieuw jasje.

Op 13 november is het al weer vijf jaar gelden dat de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan plaatsvond. Een aangrijpende roman over verlies, maar ook over herwonnen moed om te schrijven.

Een aanrader voor de liefhebbers van de boeken van ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti komen aan hun trekken met ‘Mijn berghut’ van Olivier Garance.

Een kunstenaar hoeft zich nooit te vervelen
Dat er in en rondom het huis van alles te ontdekken valt is velen opgevallen in de afgelopen maanden. Het kleine leven heeft een hoop te bieden.
Marly Hendricks, kunstenaar, zat dit voorjaar zoals wij allen vast in haar huis. In Frankrijk weliswaar, omringd door de natuur. Toen ze vanuit haar isolatie twee tekeningen opstuurde naar haar vriendin Nicolien (aan haar eigen huis en tuin gekluisterd te Haarlem), raadde die haar aan om elke dag een tekening te maken en dat “het kleine leven’ te noemen. Marly begon haar directe omgeving nauwgezet vast te leggen, wat resulteerde in dit bijzondere kleurboek met bloemen en planten en hun bijbehorende vlinders en insecten en kleine zoogdieren.

Nicolien Mizee, schrijfster en natuurliefhebber, voorzag de prenten van geestig en deskundig commentaar waarin we niet alleen iets over de flora en fauna leren, maar ook over de personages, hun relaties en hun verleden.
Het kleine leven, ingekleurd, Nicolien Mizee – Roman
Regio: Frankrijk, Nederland – Prijs: 15,00

Spannend debuut met recht opnieuw uitgegeven
Het leven van de succesvolle zakenvrouw Tess Clement wordt getekend door een diep geheim. Wanneer haar moeder overlijdt en haar man er met een jongere vriendin vandoor gaat, weerhoudt niets Tess nog om de confrontatie met haar verleden aan te gaan. Ze vertrekt naar Zuid-Frankrijk om haar grote liefde van lang geleden bij verrassing op te zoeken. Maar… het dorp Mosset, waar ze naar terugkeert, blijkt nog steeds in de ban van een serie raadselachtige verdwijningen van vrouwen…
Vanaf de eerste bladzij zuigt Vrij uitzicht, het thrillerdebuut van Anya Niewierra, de lezer genadeloos dit ijzingwekkende verhaal binnen. Het vaste voornemen van Tess om het eeuwenoude château van Mosset als vastgoed te ontwikkelen zet de verhoudingen weldra op scherp. En wie is degene die zich schuilhoudt in het château en met geweld Tess’ leven binnendringt?
Vrij uitzicht, Anya Niewierra – Thriller
Regio: Pyreneeën, Limburg – Prijs: 12,95

Avonturen in Lyon: op zoek naar het geheim van de Franse keuken
Een nieuw hilarisch en obsessief verslag van bestsellerauteur Bill Buford, dit keer vanuit de keuken van een Frans Michelin-restaurant: onveranderlijk onweerstaanbaar en intrigerend.
Stuntelend met de Franse taal, maar er wel van overtuigd dat hij de kunst van het Franse koken onder de knie zal krijgen, begint Bill Buford aan wat een waanzinnige zoektocht van vijf jaar wordt.
Met zijn vrouw en driejarige tweelingzonen trekt hij naar Lyon, de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Hij gaat studeren aan het beroemde Institut Bocuse en koken in het legendarische en met een Michelin-ster bekroonde La Mère Brazier. De Franse keuken wordt een obsessie: is hij de gastronomische geheimen die hij leert waardig?
Oui, Chef!, Bill Buford – Roman
Regio: Lyon – Prijs: 24,99

Ontroerend verhaal van een jonge vader die zijn leven oppakt na de aanslag op Bataclan
Antoine Leiris verloor zijn vrouw Hélène op 13 november 2015 door de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan. Hij moest een nieuwe toekomst opbouwen, voor zichzelf en zijn zeventien maanden oude zoontje Melvil. Dit boek is het resultaat van die zoektocht. Een prachtig onder woorden gebracht portret van een jonge vader die zijn verlies een plaats probeert te geven.

Vier jaar later zijn vader en zoon veranderd en gegroeid. Antoine is niet meer dezelfde man en zeker niet dezelfde vader. Het leven, daarna is een krachtig en eerlijk verslag van een ontdekkingsreis van twee mensen die in staat zijn een nieuw leven op te bouwen. Een leven ná die vreselijke dag.
Het leven, daarna, Antoine Leiris – RomanRegio: Parijs – Prijs: 15,99

Iedereen heeft een hut nodig, om te ontsnappen aan de wereld en jezelf terug te vinden.
Op de helling van de Mont Aspet, in het hart van de Pyreneeën, ligt een kleine hut. Voor de auteur is de berghut, lang geleden ontdekt door zijn vader, een toevluchtsoord, ‘zijn jeugd’, ‘een thuiskomst’. Steeds keert hij er terug om even ver weg te zijn van de chaos in de wereld, van de scheiding van zijn ouders toen hij een tiener was. Maar dicht bij de herinneringen aan een gelukkige jeugd. De hut is een plek die Olivier Garance helpt te leven en waar hij zich vragen stelt over onze plaats in de wereld.
Mijn berghut is een verhaal over het verlangen dat in ieder van ons leeft, dat van een terugkeer naar de stilte om de rust in jezelf terug te vinden.
Mijn berghut, Olivier Garance – RomanRegio: Pyreneeën – Prijs: 19,95

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s