Franse hotspots in Nederland met een Franse eigenaar

In het voorjaar van 2020 schreef ik een leuk artikel voor de glossy Leven in Frankrijk dat in september van dat jaar werd gepubliceerd in het nazomernummer. Omdat ik mijn lezers en volgers dit leuke artikel niet wil onthouden publiceer ik het nu zelf op vanfransebodem.nl.

Franse eigenaren met Franse hotspots in Nederland

We kennen allemaal denk ik wel het restaurant Petit Caron dat gerund wordt door Chef Alain Caron en zijn zonen. En Sébastien van Le Fournil de Sébastien die al jaren brood en croissants bakt in zowel Hilversum, Amsterdam als Amstelveen. Franse eigenaren met mooie Franse hotspots in Nederland. Sommige kwamen naar Nederland voor de liefde, anderen om een nieuw leven op te bouwen. vanfransebodem.nl ging op zoek naar een selectie van die Franse eigenaren die vaak parels van Franse hotspots bezitten hier in ons kikkerlandje Nederland. 

1. De Fransoos, Leiden (Delicatessen )

Hij streek zo’n 8 jaar geleden neer in de Doezastraat 8 in Leiden om een winkel over te nemen, de Fransman Ed Chavernac. De meeste ondernemers keken met argusogen naar hem. Wat gaat die gekke Fransman doen en wat gaat hij verkopen? Gelukkig veranderde er niet zoveel, hij maakte er een zeer goede delicatessenzaak van en bracht de Franse sfeer mee. De Fransoos, want zo heet Ed zijn delicatessenwinkel, verkoopt heerlijke Franse kazen, wijnen, worsten en paté’s en de echte Amora mosterd. Naast al deze heerlijkheden verkoopt hij ook mooie Nederlandse kazen en belegde broodjes. Voor menig student in deze studentenstad een traktatie. Want alles is vers en de pistolets worden goed belegd. Bij veel van de Franse kazen heeft Ed het verhaal wat erbij hoort, want hij haalt ze zelf uit Frankrijk. Ed reist regelmatig af naar zijn geliefde geboorteland om zijn geboortestreek de Lot-et-Garonne te bezoeken. Maar hij komt met nog meer liefde terug naar Nederland, want hier heeft hij nu zijn leven. Ooit hier gekomen voor de liefde, voelt hij zich hier nu helemaal thuis. Hij leerde Nederlands door het veel te praten, al heeft ie nog wel een heerlijk Frans accent. De winkel kwam er eigenlijk een beetje door heimwee; Ed miste specifieke Franse producten. En dus haalde hij ze naar Nederland en begon ‘de Fransoos’.

De Fransoos! | Doezastraat 8 | Leiden

P.S. Als je bij de Fransoos geweest bent, drink dan even een kop koffie of glas wijn bij Kamerlingh, want hier val je ook met je neus in de Franse boter. Kamerlingh heeft de uitstraling van een Franse bistro door de zwart-witte tegelvloer, de bistro-stoeltjes en -tafeltjes, de Franse muziek en de Franse snuisterijen. De Franse uiensoep is een aanrader.

Kamerlingh | Doezastraat 2B

2. LalaLoes Quicherie, Kampen (Quicherie)

In deze kleine quicherie, waar je kunt ontbijten en lunchen, is er oog voor detail en aandacht voor elkaar. Sinds 20 mei 2017 heeft Loes haar eigen kleine quicherie, genaamd Lalaloes aan de Broederweg 11 te Kampen. Loop er eens naar binnen en de geur van croissants, quiches, taartjes, macarons, palmiers, soep, stoof en salade, met huisgemaakt brood komt je tegemoet. En alles heeft een Franse insteek. Hoe kan het ook anders als je man uit Frankrijk komt. Er wordt voornamelijk gewerkt met biologische- en/of streekprodukten. Zo gebruiken ze meel van de molen, eitjes uit Kampen, melkprodukten van Erf1 en groenten en fruit van de markt. De koffie wordt met de hand opgeschonken en vergezeld van een stukje huisgemaakte clafoutis. Er is biologische thee, onder andere uit Frankrijk van ‘Nature et Découvertes’ en lekkere Franse limonade (le Moulin). Ook kun je genieten van verse sapjes of een shake met vers fruit. Tijdens dit heerlijke genieten kan je luisteren naar Franse plaatjes die er gedraaid worden. Het oog wil ook wat, dus hangt er (lokale) kunst van wisselende kunstenaars tussen de portretten van vijf Franse beroemdheden die een vaste plek hebben aan de muur. Hier kom je even tot jezelf en kan je de Franse sfeer opsnuiven. En voor wie een praatje wil maken (in het Frans); daar houden Loes en haar man ook wel van!

Lalaloes | Broederweg 11 | Kampen | Website

3. Maison Gourmande, Bussum (Boulangerie)

Op de winkelruit staat groot Maison Gourmande en in de etalage staan manden met merengue. Verder oogt de winkel nog wat kaal, maar dat verbleekt bij de geur van vers brood en zoete patisserie. De eigenaresse is een Française uit Avignon die hier 2 jaar geleden in Nederland is neergestreken, gewoon omdat ze Nederland een fijn land vindt. In augustus 2018 opende ze haar eigen bakkerij, Maison Gourmande. Aan de entourage van de winkel en de nodige publiciteit voor haar shop heeft ze nog niet veel aandacht besteed. Aan haar producten doet ze dat daarentegen wel. Het brood is knapperig en erg lekker, net zoals je het in Frankrijk eet. De ingrediënten voor al haar producten laat ze zoveel mogelijk uit Frankrijk komen. Qua broden heeft ze de klassieke Franse baquette, de Complet, de Pain de Campagne en Le Rustique. In de vitrines liggen eclairs, tarte citron, madeleines, macarons, raisins en quiches. Alles vers, producten die een dag oud zijn worden niet weggegooid maar verkoopt ze voor een klein bedrag en staan apart in een mand. In de winkel komen veel Fransen, maar ook Frans sprekende Nederlanders die het heerlijk vinden om en weer even Frans te spreken en een lekker vers croissantje te kopen. Ga zeker op zaterdag langs voor een paar verse croissants, al moet je dan wel vroeg zijn want die zijn het eerste uitverkocht.

Maison Gourmande | Huizerweg 26 | Bussum

4. Mamie Gourmande Leiden (Boulangerie)

Een stukje Frankrijk in Nederland, daarvoor ga je naar boulangerie Mamie Gourmande aan het Gangetje op nummer 14 in Leiden. De bakkers, de ingrediënten en de spreektaal, alles is er Frans. Drie jaar geleden openden Renan le Houerff en Marcella Bos hier een Franse bakkerij. Dat het zo’n succes zou worden, hadden ze nooit durven dromen. Op zaterdag staat de winkel de hele dag vol met klanten. Bij Mamie Gourmande kun je terecht voor het echte Franse brood, overheerlijke croissants en patisserie. Renan komt uit Bretagne, Marcella is Nederlandse. Het idee was om Frankrijk een stukje dichterbij Nederland te brengen. De grootmoeder van Renan inspireerde het stel. Zij houdt van lekker koken met ingrediënten uit de streek. Daarmee was ook gelijk het idee voor de naam van de boulangerie geboren: Mamie Gourmande, wat Bourgondische oma betekent. Wie wel eens in Frankrijk komt, weet dat het brood daar anders is en smaakt dan in Nederland. De structuur en de vorm van het brood zijn anders. Het deeg rust en rijst langer en wordt met de hand gekneed. De broodsoorten zijn voedzaam, maar je kunt ook bij Mamie Gourmande terecht voor de bekende knapperige witte baguette. Alle broden zijn gemaakt op basis van desem in plaats van gist. Alle ingrediënten die gebruikt worden komen uit Frankrijk. Een keer per maand komt een grote vrachtwagen het Franse meel brengen op de Hogewoerd, de andere locatie van Mamie Gourmande, wat tot noch toe alleen een productielocatie is in verband met ruimtegebrek op het Gangetje. Ook de bakkers zijn, op 1 bakker na, Frans. De beleving in de winkel is Frans. De winkel is klein en sober ingericht. De bakkers staan in de winkels het brood te bakken en achterin wordt al het brood gekneed. De bakkerij is van 7.00 – 19.00 uur open, op de Franse tijden. Niet alleen klanten worden voorzien van de Franse lekkernijen, Mamie Gourmande levert ook aan verschillende horecagelegenheden in Leiden, Den Haag en Amsterdam. Grote kans dus dat als je in Leiden gaat eten in een restaurant, je een broodje van Mamie Gourmande geserveerd krijgt.

Mamie Gourmande heeft er sinds juni van dit jaar een heerlijk winkeltje bij namelijk La Cuisine de Mamie

Mamie Gourmande  |  het Gangetje 14  |  Leiden  |  mamie-gourmande.nl

5. Mooie Franse producten van Belle-Etoile (Delicatessen website)

Ze is voor de liefde naar Nederland gekomen en dat is heel erg fijn, want daarom kunnen wij kennis maken met de mooie producten die website ‘Belle-Etoile’ voert. Stephanie Delporte is Francaise en dat is ook nog erg goed te horen aan haar leuke accent. Komend uit de advocaten-wereld, besloot Stephanie om het roer helemaal om te gooien. Ze wilde in Nederland graag iets doen met haar moedertaal en -land. Toen ze met een vriendin in Parijs op een terras een overheerlijke tapenade proefde, viel het kwartje en wist ze; dit is wat ik de Nederlanders wil laten proeven van mijn land. Deze sfeer, smaak, geur en gevoel. Ze haalde de tapenade letterlijk naar de Nederlandse huiskamers, want Stephanie hield in haar eigen woonkamer in Eindhoven een soort tupperware-party, maar dan met allerlei Franse producten. De producten van Franse bodem vielen in de smaak en ‘Belle-Etoille’ was geboren. Ze liet een vriendin de geweldig leuke illustraties ontwerpen voor op de website en breidde het delicatessen-assortiment uit met kaarsen en vloeibare zeep. Deze beide producten hebben de Belle-Etoile uitstraling door een eigen bedrukking. Het delicatessen assortiment van Belle-Etoile bestaat uit authentieke Franse streekproducten, zoals olijfolie, foie gras, tapenades, biscuits, thee, wijn & verzorgingsproducten. De biscuits komen bijvoorbeeld uit de Périgord en zijn van Biscotterie la Chanteracoise, de laatste ambachtelijke biscuitbakkerij in Frankrijk. De olijfolie komt uit Nice en is van Nicolas Alziari. Dit olijfproduct is uitgegroeid tot één van de beste olijfoliën uit Frankrijk en de olijven worden nog met de hand geoogst. Stephanie heeft de kanalen om haar producten af te zetten ondertussen gevonden, zo verkopen twee Brabantse restaurants haar producten; Bar Bistro Côte in Den Bosch en Sectie Claire in Eindhoven. Twee prachtige Franse hotspots op Hollandse bodem. Dat zegt wel iets als dit soort etablissementen graag je producten in huis hebben en ook willen verkopen. 

Kijk op belle-etoile.nl

6. Le Temps Retrouvé, Amsterdam (Franse boekwinkel)

Sinds september 2014, zit op de Keizersgracht 529 in Amsterdam de Franse boekwinkel “Le Temps Retrouvé”. De winkel is gevestigd in een gezellig, niet al te groot souterrain en wordt gerund door de Parijzenaar Pierre Bruneau. Met een Nederlandse vrouw was de keuze om naar Amsterdam te komen snel gemaakt. Hier in Amsterdam is het rustiger qua verkeer, maar ook qua stress ten opzichte van Parijs vindt Pierre Bruneau. De collectie boeken is ruim, stripboeken voor jong en oud, Franse kookboeken, Franse geschiedkundige boeken, Franse filosofische werken, Franse literatuur en romans en Franse kinderboeken. Zelfs Nijntje boekjes zijn er in het Frans. De klandizie bestaat voornamelijk uit Franstalige Amsterdammers. In Amsterdam wonen meer dan 4000 Fransen en die lezen graag een boek in hun moerstaal. De winkel is een mooie aanvulling voor andere Fransen die in Nederland wonen, voor studenten die Frans studeren, Francofielen en diegene die gewoon graag een Frans boek willen lezen.

Le Temps Retrouvé  |  Keizersgracht 529  |  Amsterdam  | letempsretrouve.nl

7. Exclusivithee, Leiden (Franse thee)

Wendy Gaurié heeft Nederlandse en Franse roots en is geboren in Marseille. De roemruchtige havenstad, waar de familie van haar vader nog altijd woont.

De hoogtepunten van Wendy’s jeugd waren altijd de jaarlijkse kampeervakanties met haar familie in de zonovergoten Provence, met velden vol geurige, wuivende lavendel. Ze kon gewoon niet wachten om aan tafel te schuiven bij haar Franse oma, mémé. Ook de kazen, stokbroden, mémés Mediterrane gerechten en de beroemde pizza’s van de familie deden haar watertanden.

Wendy ging naar Parijs om o.a. het restaurant van haar neef te bezoeken en om heerlijk door de Parijse straten te slenteren. Toen ze een keer in het restaurant Les Petits Marseillais Mariage Frères-thee proefde bij een frambozentaart met munt, was ze verkocht. Deze verrukkelijke thee kwam uit een prachtig zwart blik met geel logo. De winkel van Mariage Frères zat nota bene om de hoek van Les Petits Marseillais in Rue Vieille du Temple. De Franse thee van Mariage Frères was werkelijk een openbaring, de geur van de blends met exotische namen, laten je afreizen naar verre oorden. Toen ze na een anderhalf jarig verblijf in New Dehli terugkwam in Nederland, begon het te kriebelen. Ze besloot het roer om te gooien. Eerst volgde ze een opleiding als register-vinoloog en werkte jaren met veel plezier en vol overgave in de wijnwereld.

Tot ze anderhalf jaar geleden in Portugal op vakantie was met haar vriend Bart en haar toen drie maanden oude dochter, Sammie. In het Michelin Restaurant Alma kreeg ze een theepot met een katoenen theebuidel van Mariage Frères geserveerd. Ze wist niet wat ze proefde: wat een aroma en wat een smaak had de Japanse Fuji-Yama thee. Ze besloot de Mariage Frères-thee naar Nederland te halen en zo’n 130 soorten thee te importeren. Daarna ging het heel snel: medio november 2017 opende Exclusivithee haar shop-in-shop in het historische centrum van Leiden. Naast deze ‘wereldse’ theeën verkoopt Exclusivithee ook jam van Mariage Frères. Regelmatig  bakt Wendy Franse versgebakken Madeleines volgens oud recept van haar moeder, heerlijk voor bij de thee die elke dag klaar staat om te proeven. Onder de vaste klanten zijn veel Fransen, ze komen uit Rotterdam, Den Haag, en zelfs uit Brabant. Geen tijd om langs te komen? Je krijgt je favoriete thee gewoon thuisbezorgd.

Exclusivithee | Nieuwe Rijn 36, 2312 JG, Leiden |  www.exclusivithee.nl 

8. Alain Bernard (Boucherie, Franse Slagerij)

De etalage van deze slagerij is al zo uitnodigend. De patés en terrines zien er zalig uit en “roepen je naar binnen”. Bij binnenkomst waan je je in Franse sferen, vanwege de geur in de winkel, maar ook vanwege het feit dat er door klanten en personeelsleden Frans gesproken wordt. Binnen ligt de vitrine vol met zalige worsten, waaronder de merguez, lamsvlees, erg mooi rundvlees, allerlei soorten rillettes en andere Franse specialiteiten. Tussen al het vlees ligt ook de echte Bretonse roomboter, wel of niet gezouten.

Koop er de echte rillettes de canard. Niet goedkoop, maar wel heel erg lekker. Zalig gewoon. Huisgemaakt, niet zout en heerlijk smeuïg. Slagerij Alain Bernard is zeker een aanrader als je een dagje Amsterdam doet en langs de Albert Cuyp markt gaat. Gewoon even binnenlopen is al leuk.

Boucherie Alain Bernard   |   Albert Cuypstraat 133   |   Amsterdam

9. My little Pâtisserie, Amsterdam (Patisserie)

 In een klein winkeltje in de Pijp in Amsterdam, is de kleine patisserie “My little Pâtisserie” gevestigd van Parisienne Audrey Krief. Via een omweg kwam ze tot het besluit om de opleiding Ecole de Boulangerie et de Pâtisserie in Parijs te gaan volgen. Ze werkte bij verschillende pâtisseries in Parijs en kwam voor de liefde terecht in Amsterdam, waar ze ook bij een aantal banketbakkers in dienst was. Nu heeft ze dan eindelijk haar eigen banketbakkerswinkeltje, My little Pâtisserie. A dream came true, zoals ze zelf zegt. Binnen is het knus en het is meer een winkel dan dat je er kunt zitten. Langs de muur en bij het raam kan je zitten om een gebakje en een kop koffie te nuttigen, maar dat is niet veel. Wel is er een vitrine waarin alle taarten en gebakjes staan uitgestald. Elke morgen worden de taarten en gebakjes vers aangevoerd gemaakt door Audrey zelf. Naast taartjes en gebakjes verkoopt My little Pâtisserie ook croissants, chouquettes, Franse confituren, koffie en thee uit de Haute Savoie, de Franse Alpen.  Een redelijk uniek product, al zeg ik het zelf. Bij thee denk ik toch aan wat warmere streken. Al deze producten staan uitgestald  op een drietal plankjes in de minimalistische sfeer en uitstraling die de winkel heeft. Veel van de ingrediënten die Audrey gebruikt voor haar taarten en gebakjes koopt ze gewoon hier in Nederland, maar een aantal spullen haalt ze toch het liefst uit Frankrijk. Daarom gaat ze toch nog regelmatig naar Parijs om daar de nodige ingrediënten in te slaan. Voor het weekend en op bestelling maakt Audrey citroentaart. Tijdens de verschillende Nederlandse feestdagen maakt Audrey naast haar vaste assortiment nog andere niet te versmaden patisserie. 

My little Pâtisserie  |  Eerste van der Helststraat 63  |  Amsterdam  |

www.mylittlepatisserie.nl

10. Sucré Sale, Den Haag, (Delicatessen) 

Jean-Marc Rousseau bestiert samen met Denis Botrot de heerlijke Franse delicatessen winkel  Sucré Sale in Den Haag. De Franse mannekes brengen letterlijk Frankrijk naar Nederland, want bijna alles komt uit La Douce France, denk aan de rauwmelkse kazen, patés, patisserie, karamel met zoute boter en gerechten als tomates farcies, gebakken gamba’s en canard à l’orange. Elke dag hangt de geur van verse croissants in de winkel, want ze zijn elke dag open van 8.00 tot 19.00 uur. Ze werken 7 dagen per week en dus 365 dagen per jaar. Zelfs met Kerst en op Nieuwjaarsdag zijn ze open, ook dan kan men heerlijke ovenverse Franse croissants krijgen.

Sucré Sale  |  Reinkenstraat 18 en Gentsestraat 83a  |  Den Haag  |  https://www.sucresale.nl

Het artikel kan uitgebreid worden want sinds 20 oktober 2020 is er in Haarlem een nieuwe Franse hotspot bijgekomen met een Franse eigenaar namelijk La Station Service. Binnenkort een artikel hierover.

2 reacties op ‘Franse hotspots in Nederland met een Franse eigenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s