Driekoningen op Franse bodem

Bij ons in Nederland wordt het eigenlijk niet meer zo gevierd, Driekoningen. In Frankrijk daarentegen des te meer, en wel op 6 januari, vandaag dus. Het is in Frankrijk een heuse traditie en een onderdeel daarvan is het eten van een taart, een galette des rois, met een papieren kroon erop en een “boon” erin.

In de galette bevindt zich de “boon” (de fève). Althans, dat was vroeger zo, er werd een boon geplaatst in de taart, nu zijn dat kleine stenen poppetjes of figuurtjes. Deze poppetjes zijn echte collectoritems geworden in de loop der jaren en op menig rommelmarkt tref je dan ook bakken, maar ook mooie vitrines aan, waar de poppetjes in liggen. De figuurtjes worden op twee manieren gemaakt, met een matte of met een glans vernislaag. De echte verzamelaars onder ons proberen van elk figuurtje beide exemplaren te bemachtigen.

Disney

Nog even terug naar de taart zelf en de traditie, de taart wordt opgesneden in evenveel stukken als er mensen aan tafel zitten. Iedereen krijgt een stuk. Vind je in je stuk de ‘boon’, dan krijg je de kroon en ben je de koning of de koningin van de dag!

Harry Potter

Het eerste porseleinen poppetje werd gemaakt in Duitsland. Er kwamen ook plastic en metalen figuurtjes, maar in verband met de hitte van de oven, werden deze weer snel afgeschaft. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er zijn wel figuurtjes van gemaakt, Harry Potter, Astrix en Obelix, Disneyfiguurtjes en Winny the Poeh, alles komt voorbij. Wel heel erg leuk om te bekijken en voor mijn kids, toen ze nog klein waren, een heuse verzamelhobby.

Voor diegenen die in Frankrijk wonen, een fijne Driekoningen, eet smakelijk van de galette en misschien mag jij je wel de koning of koningin van de dag noemen!

3 reacties

  1. Hoi Mireille! Nieuwjaarsdag thuis gekomen van een weekje Reims met een galette des Rois in de bagage! Vanmiddag gaat het mes er in…. Dit is een uitvoering van Asterix en Obelix. Met een achternaam als de Koning moest dit gewoon mee naar Nederland.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s