De Franse Label Rouge kip

Afgelopen maandagavond volgde ik een seminar, georganiseerd door Ghislaine Melman van Melman communications over de Label Rouge kip uit Frankrijk. Nooit geweten wat er achter dat product schuil gaat en hoe dat in de markt gezet wordt. Maar ja het is natuurlijk hetzelfde als bij wijn. Dat wordt ook geproduceerd, verwerkt en aan de man gebracht.

Als ik in Frankrijk ben dan haal ik minstens 1 keer in de week een gegrilde kip op de markt, die is van goede kwaliteit en erg lekker. We hebben daarvoor een speciaal adresje. Wanneer ik zelf aan de kook ga met een hele kip koop ik in Frankrijk altijd of een Bresse kip of een Label Rouge kip. Uit ervaring weet ik dat die beide erg goed zijn van kwaliteit en smaak. En ik eet liever iets goeds en dan eventueel minder dan veel en van slechte kwaliteit. Maar dat is mijn mening. Toen ik dan ook de uitnodiging van Ghislaine kreeg, was ik meteen enthousiast.

Zo’n 60 jaar geleden werd het Label Rouge opgericht in Frankrijk. Het was toen nog een keurmerk dat stond voor kwaliteit. Geen massaproductie maar een kwalitatief goed product leveren. Dat is Label Rouge nu nog steeds alleen is het van een keurmerk naar een heus merk geworden. En het label voert niet alleen kip, eieren en vlees maar ook zalm, bloemen en graszaden.

De Label Rouge kip
De Label Rouge kip is een echte vrije uitloop kip. Dat kan ook in Frankrijk want daar hebben ze de ruimte, hier in Nederland niet. Naast deze strenge eis waaraan een Label Rouge kip moet voldoen zijn voeding, ras en mestomstandigheden andere factoren die vereist worden. Binnen het assortiment heb je dan de gele, zwarte en witte kip die ieder een eigen smaak hebben. Zo is het vlees van de gele kip vol en vet van smaak en is het vlees van de zwarte kip veel intenser en fijner. Mijn voorkeur gaat uit naar het vlees van de gele kip. Die gele kip is bij ons in de Médoc ook veelvuldig aanwezig want die worden daar geproduceerd. De meeste kippen leven 81 dagen en worden daarna geslacht, de wat grotere kippen leven 100 dagen. Deze is dan ook duurder in prijs. Het label heeft ook gradaties zeg maar sterren. Want zo kan je al een Label Rouge kip kopen bij de Lidl. Die is alleen van een andere kwaliteit dan die je bij de poelier haalt….het scheelt wel in prijs. Wil niet zeggen dat de Label Rouge kip van de Lidl niks is in tegenstelling zelfs hij is prima van kwaliteit en heeft meer smaak dan de gewone labeloze kip.

Daarnaast is ieder product van Label Rouge traceerbaar want elk artikel heeft een nummer die refereert naar de kippenhouder. Mocht er dus iets mee zijn dan kan je dat melden samen met dat nummer. Overigens zijn de kippenboeren te bezoeken in Frankrijk. Lijkt mij erg leuk om eens langs te gaan als Frankrijk weer opengaat. Altijd goed om te weten waar de producten vandaan komen die je eet. Ik zou zeggen wanneer je in Frankrijk bent en die kans krijgt zeker doen en als je zelf aan de kook gaat probeer eens zo’n Label Rouge kip. Je zal zeker het verschil proeven. Om alvast in de stemming te komen hieronder een lekker recept met Label Rouge kip.

Meer over het product? Kijk op volaillelabelrouge.com/nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s