Franse held steelt harten van Netflix kijkers (5 boekentips)

Met de prachtige nieuwe Franse misdaadserie Lupin, waarin de hoofdrol wordt vertolkt door Omar Sy (bekend van Intouchables), heeft Netflix een enorme hit gescoord. De serie draait om Assane Diop, die zijn vader wil wreken en daarvoor als grote voorbeeld de verhalen gebruikt uit het boek Arsène Lupin, Gentleman Inbreker, het bekende boek van de Franse schrijver Maurice Leblanc. In Frankrijk is Arsene Lupin minstens zo beroemd als Sherlock Holmes, alleen stond Holmes aan de ‘goede kant’ van de wet. Voor zijn verdiensten voor de Franse literatuur werd Maurice Leblanc onderscheiden met de prestigieuze Légion d’honneur.
Persoonlijk ben ik een enorme fan van de boeken van avonturier Sylvain Tesson. Zijn boek Ongebaande paden staat in mijn top 10 van boeken over Frankrijk. Tesson is in Frankrijk een bekende verschijning op radio en tv.
De geur van krakend verse baguettes en croissants bij dat kleine bakkertje in Frankrijk… Dat is in Nederland niet te evenaren, denk je. Totdat je Een boek over brood hebt gelezen van meesterbakker Issa Niemeijer-Brown. Na jaren van studie en domweg uitproberen wat het beste werkt geeft hij zijn kennis en recepten prijs. Is zelf je brood bakken niet aan jou besteedt en woon je in Amsterdam dan kun je altijd nog ‘s ochtends je verse croissantjes scoren in hartje Amsterdam waar hij zijn bakkerij runt.

Voor de liefhebbers van Maigret en Sherlock Holmes
Maurice Leblanc (Rouen, 1864 – Perpignan, 1941) schreef zijn eerste verhaal over Arsène Lupin in 1905 voor het tijdschrift Je Sais Tout. Arsène Lupin groeide uit tot een van Frankrijks meest geliefde personages. In Gentleman inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst uitgegeven in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen.
In februari staat de volgende titel ‘Lupin Versus Sherlock Holmes’ gepland.
Arsene Lupin, Gentleman inbreker  – Thriller
Regio: Parijs- Prijs: 16,50

Alweer de tiende Franse thriller van de Belg Paul Jacobs
Op een zonnige middag in juni krijgt Thomas Breens in Villa On Genoegen het bezoek van een enthousiaste fan. William Rossin is een gepensioneerd rechter, die dweept met de misdaadverhalen van Agatha Christie. Hij heeft maar één wens: zelf een boek te kunnen schrijven, ‘maar,’ zegt hij ‘ik heb niet de minste fantasie.’ Thomas raadt hem aan een cold case terug op te rakelen: een oude, nooit opgeloste misdaad uit 1974, waarbij Rossins stiefvader de dood vond in een ravijn in de bossen van de provincie Namen. Samen met Kristien volgt Thomas zijn fan op zijn zoektocht naar het verleden, een reis die hen – via een omweg langs een uitgebrande bungalow in de Kempen – naar la France profonde leidt, naar het graf van de schrijfster Françoise Sagan, tot bij een villa met zwembad in de Gers, en de mooie, jonge vrouw die er met haar oma is komen wonen. Pas wanneer een onbekende indringer hen daar met de dood bedreigt, beseft Thomas dat zij niet de enigen zijn die de avontuurlijke reis naar het zuiden hebben gemaakt…
De Agatha-Christie kenner, Paul Jacobs – Thriller
Regio: Haute-Garonne Occitanie – Prijs: 21,99

Beroemde Franse wereldreiziger op zoek naar zeldzame ontmoeting
‘Tesson! Ik volg al zes jaren de sporen van een dier’, zegt Munier. ‘Het houdt zich schuil op de vlaktes van Tibet. Ik ga er deze winter weer naartoe, ik neem je mee.’ Op uitnodiging van een beroemde natuurfotograaf neemt Sylvain Tesson deel aan een extreme expeditie. Midden op de onherbergzame, ijskoude en hooggelegen vlaktes van de Himalaya wacht het groepje onder leiding van de fotograaf op de komst van de zeer schuwe en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter. Dit dier op heterdaad betrappen is een moeilijke opgave, waarvoor de kunst van het op de loer liggen moet worden betracht, en dat onder barre omstandigheden.
De sneeuwpanter, Sylvain Tesson – Roman
Regio: Frankrijk, Himalaya – Prijs: 20,99

De beste ambachtelijke bakker van Nederland geeft zijn recepten prijs 
Brood is dagelijks en vertrouwd, maar Een boek over brood is uitzonderlijk en verrassend. Terwijl het je leert hoe je de perfecte baguette kunt maken, brengt het broodbakken terug tot de basis, tot begrip, gevoel en intuïtie. Toegankelijk en zonder pretentie.

Over de auteur: Afkomstig uit een familie met Franse en Italiaanse banden, groeide Issa Niemeijer-Brown op in een traditie van thuisbakken en waardering voor kwaliteit en eenvoud. Hij koos voor het bakkersvak nadat hij eerst cum laude afstudeerde als socioloog aan de UvA. Na een jarenlange leerschool bij vooraanstaande bakkerijen in Nederland, Frankrijk en Italië richtte Issa Niemeijer-Brown – aanvankelijk samen met zijn broer – in 2008 een ambachtelijke Franse bakkerij op in hartje Amsterdam, de Gebroeders Niemeijer. Inmiddels is zijn bakkerij ook internationaal vermaard om de croissants, patisserie en brood.
Boek over brood, Issa Niemijer-Brown – Roman
Regio: Frankrijk, Amsterdam – Prijs: 30,00

Geslaagde emigratie naar La Douce France
Musicienne en schrijfster Anke de Bruijn vertrok in 2012 naar het zuidwesten van Frankrijk. Gezegend met een overdosis enthousiasme en een nieuwsgierige instelling legde ze al snel contact met de plaatselijke bevolking. De internationale taal van de muziek bezorgde haar inspirerende collega-muzikanten, twee koren, een ploeg fanatieke zangleerlingen, de beschikking over middeleeuwse kerkjes in de Lot en gedurende de zomermaanden vakantiezangers uit alle windstreken. Samen met haar partner Weber bouwde ze een nieuw leven op, waarvan ze de mee- en tegenvallers in een sprankelende stijl vastlegde in haar vorige boek Frisse Start in La Douce France. Dit nieuwe boek bundelt de columns die ze schreef voor Frankrijkmagazine Maison en France en is aangevuld met korte verhalen. Anke woont en werkt in de Périgord Noir, halverwege de steden Sarlat en Cahors.
J’aime la vie!, Anke de Bruijn – RomanRegio: Dordogne – Prijs: 15,00

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s