Studieproject Vrij Frans

Wat is de social media toch een mooie bron van inspiratie. Zo kwam ik via via op het Instagram-account Vrij Frans. Hoe vrij is Frankrijk? was de vraag die op hun account stond. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid en klikte op de link eronder. Die verwees mij naar de website waar ik artikelen tegen kwam als Stereotypen van Frankrijk, Een beetje Frankrijk in Nederland en Hoe relevant is het Frans nog? Nog meer nieuwsgierigheid. In leuke filmpjes en podcasts krijg je antwoorden op deze ‘vragen’.

Ik nam contact op en het bleek om een project te gaan van 6 studenten, tweedejaars journalistiek: Vera Dassen, Britney Sieben, Dieuwke van Vuure, Sanne Haarman, Sophie Bakker en Daphne Duivenvoorde. Dit semester moesten ze een land kiezen om hun project over te doen en dat werd Frankrijk. De bedoeling is dat ze in mei naar dit land gaan om hier een grote reportage te maken. Met dit in hun achterhoofd en de huidige corona situatie meegerekend, kozen ze voor een land in Europa, zodat de kans reëler is om hier ook daadwerkelijk in mei naartoe te gaan.


De grote reportage, die zij in mei gaan maken, zal gaan over de persvrijheid van journalisten. In Frankrijk. De 6 studenten hebben gemerkt dat journalisten daar heel anders opgeleid worden dan zij. Voor dit project namen ze contact op met Frank Renout, correspondent van de NOS, over verschillende opvallende dingen waar journalisten op moeten letten als zij een reportage maken in Frankrijk. Zo mogen Franse journalisten niet in de buurt van overheidsgebouwen filmen met een camera op een statief, dit zou bijvoorbeeld ook een wapen kunnen zijn. Ook hebben ze het gehad over de wet dat journalisten geen politie mogen filmen.

De bedoeling is om van 6 aspecten wat betreft de persvrijheid in Frankrijk een mini docu serie te maken. In de weken voorafgaand aan deze producties, zijn ze al druk bezig. Zo is er een mini praktijkweek, waarin ze allemaal een week de tijd hebben om een audio- en een video- item te maken over Frankrijk. Dit hoeft niet perse over de persvrijheid te gaan, maar het is wel de bedoeling om alvast handige bronnen te spreken die tijdens de grote productie van pas kunnen komen. Zo hebben ze al met meerdere deskundigen en correspondenten gepraat. En het resultaat staat dus op deze website: journalistiekwindesheim.nl/vrijfrans/

Leuk om naar te luisteren en te kijken. Het brengt je weer een beetje dichter bij Frankrijk of eigenlijk het haalt Frankrijk naar Nederland. En houdt de website in de gaten want hij wordt steeds aangevuld met steeds weer nieuwe ‘vragen’/ artikelen die met Frankrijk te maken hebben.

Ik wens Vera, Britney, Dieuwke, Sanne, Sophie en Daphne veel succes met hun project. Ik ben benieuwd naar de grote reportage.

Bron en beeldmateriaal: Vrij Frans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s