Bordeaux City Pass (dag 1)

Een jaar geleden won ik via een actie op Facebook van het Maison de Tourisme van Bordeaux 2 Bordeaux City passes. Vanwege corona werden de pasjes steeds niet verzilverd tot afgelopen week.

Een Bordeaux City pass kan je kopen bij het Maison de Tourisme in Bordeaux en is er voor 1, 2 of 3 dagen. Ik zeg je nu al even….bezoek je de stad Bordeaux schaf dan zo’n kaart aan, je haalt het er altijd uit voor wat je er voor krijgt. Zo kan je met de pas gebruik maken van al het openbaar vervoer voor de tijd dat je de kaart hebt alleen dat al is geweldig.

Wij hadden een kaart voor 72 uur dus voor 3 dagen. Op dag 1 gingen we eerste naar La Cité du Vin, een must voor de wijnliefhebber. Daar we daar al eens geweest waren was de sessie een snelle. Wel gingen we natuurlijk nog even naar de bovenste verdieping om een wijn te proeven en te genieten van het mooie uitzicht over de stad. Wat wordt de stad toch groot en wat wordt er gebouwd. Het wordt echt een heuse metropole.

Tegenover La Cité du Vin zit de foodhal Les Halles de Bacalan. Een gezellig niet te grote foodhal met net genoeg en gevarieerd aanbod. Heerljke verse vis, tapas, salades, fruit, charcuterie en waar wij dol op zijn een omelet met truffel. Glas wijn erbij en je kan op het grote terras even heerlijk genieten. Op datzelfde terras nuttigt ook het kantoorpersoneel uit de aangrensende kantoorpanden hun lunch. Voedselbonnen voor het personeel, als het bedrijf geen kantine heeft, zijn er dus nog steeds in Frankrijk. Idee voor Nederland? Komen we eens van de broodtrommelcultuur af.

Op een steenworp afstand van La Cité du Vin staat het immense Bassin de Flots. Een grote oude onderzeeboot-bunker, gebouwd door krijgsgevangenen voor de Duisters, uit de Tweede Wereldoorlog. Jaren lang stond hij werkloos te staan maar sinds een aantal jaren doet deze grote betonnen reus dienst als cultureel oord. Nu waren er de lichtprojecties te zien van werken van onder andere Monet, Renoir en Chagall.

Met muziek op de achtergrond kan je een uur lang kijken naar kleurrijke werken. Omdat de muren van de bunker 70 meter lang zijn en 15 meter hoog komen de bekende en minder bekende werken erg goed uit. Een bijzondere ervaring die trouwens ook naar Nederland komt. Volgend jaar april 2022 zijn er lichtprojecties te zien in de Westergas in Amsterdam.

Een bijzonder idee is dat er aan het ontstaan van de bunker dwangarbeiders hebben gewerkt, waaronder ook Nederlanders. Met deze onderzeeboten-bunker is oorlog gevoerd en nu zoveel jaar later loop je er te genieten van kunst. Een aparte gedachte.

Na het bezoek aan het Bassin willen we terug naar het centrum en komen we langs het Musee Mer Marine. Met dat museum heb ik iets speciaal omdat ik in 2018 daar ook langs liep en het museum in aanbouw was en toen de founder tegen kwam namelijk Norbert Fradin. We mochten toen welliswaar onbeveiligd het hele pand zien. Ik was eigenlijk wel heel benieuwd hoe het museum nu geworden was en ook met de Bordeaux City pass kan je dus gratis naar binnen. Zo gezegd zo gedaan.

Eenmaal binnen viel mij het wat tegen. Het waren zalen waar boten, zeilboten en allerlei andere toebehoren voor boten waren uitgestald. Een grote verzameling dat wel maar weinig inspirerend. Ook miste ik totaal de feeling met de zee of iets van een boot terwijl ik daar rond liep. Wat mij ook opviel was dat het totaal niet druk was en dat in het hoogseizoen. Als dat maar goed blijft gaan.

We pakken de tram richting het centrum en reserveren bij het Maison du Tourisme een boottocht op de Garonne voor de volgende dag. Met een heerlijke witte en rode wijn op het terras van Le Regent pal tegenover het Grand Theatre sluiten we deze mooie dag af.

Wil je meer weten over de stad Bordeaux? Lees dan ook deze artikelen:

Foodhal BOCA

Rondje Bordeaux voor corona

Le Garage Moderne

Kattencafé in Bordeaux

Conceptstore Babette

Het Méca

Fete le vin in Bordeaux

Rue des Remparts

Le Puits d’Amour

Fete du vin nouveau et de la brocante

Leuke adresjes

Meer info over de city pass van Bordeaux.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s