Franse films tijdens Film by the Sea festival van 10-19 september

Vanaf vrijdag 10 september is er weer het jaarlijkse Film by the sea filmfestival hét festival voor film en literatuur, alsmede voor Franse/Franstalige films. Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 10 t/m 19 september 2021 beleeft het festival zijn 23e editie. De ruggengraat van het festival wordt gevormd door boekverfilmingen, waarvan er acht in competitie worden beoordeeld door een Vakjury. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en een jury voor de beste Franstalige film. En die laatste vinden wij natuurlijk interessant.

De openingsfilm van deze comepittie is dit jaar de Franse film PETITE MAMAN die op zaterdagmiddag te zien is. Een film waarin de regisseur terugkeert naar haar roots voor een coming-of-age verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen. Na het overlijden van haar oma verkent de achtjarige Nelly het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. In het bos ontmoet ze een ander jong meisje. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze het meisje kent, maar wie is ze? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is.

In totaal zijn er tijdens het festival ongeveer 19 Franse films te zien waarvan er bovengenoemde film en nog 8 mee doen aan de competitie.

Van Franse bodem licht een aantal Franse films uit het mooie aanbod uit:

De nos frères blessés
Deze film speelt zich af in het Algerije van 1956. Fernand Iveton, een 30 jaar oude onafhankelijkheidsstrijder, wordt gearresteerd wegens het plaatsen van een bom in een ongebruikte ruimte van de fabriek waar hij werkt. Niemand is gewond geraakt, dat was ook nooit Fernands bedoeling, maar toch riskeert hij de doodstraf. Zijn vrouw Hélène, die zich altijd afzijdig heeft gehouden van Fernands revolutionaire leven, wordt plots bestempeld als de vrouw van een verrader. Ze wordt gedwongen te vechten om haar eigen onschuld en die van haar man te bewijzen.
De nos frères blessés, naar de gelijknamige Franse bestseller, is een waargebeurd verhaal over de kracht van liefde als je relatie onder druk wordt gezet door de staat.

De son vivant
Dit drama uit 2021 met in de hoofdrol Catherine Deneuve gaat over de 40-jarige Benjamin (Benoît Magimel). Hij is een zelfverzekerde toneeldocent, die wordt gediagnosticeerd met kanker aan de pancreas. Hij bevindt zich in het eindstadium en heeft niet lang meer te leven. Werkelijk geloven wil Benjamin dit echter niet. Ook zijn overbezorgde en alles controlerende moeder (Catherine Deneuve) die bij het consult aanwezig is, weigert het lot van haar zoon te accepteren. In de vier seizoenen die volgen, probeert Benjamin zijn ziekte te verwerken door onder meer zijn studenten toneelscènes te laten spelen over dood en afscheid nemen. En met behulp van de arts en de verpleegkundige met wie Benjamin een innige band opbouwt, raken moeder en zoon langzaam verzoend met het feit dat het leven van Benjamin binnenkort voorbij is.

Amélie
Twintig jaar geleden kwam die uit de film Amélie. Een film over een onzekere, schuchtere jonge vrouw die in haar eenzame jeugd een levendige fantasie heeft ontwikkeld. Als serveerster in een Parijse bar lijkt ze de hoop op een grote liefde te hebben opgegeven. Na de vondst van een doosje waarvan ze de eigenaar opspoort, besluit ze haar leven te wijden aan het helpen van anderen. En dan komt op zekere dag het moment dat ze wél geluk heeft in de liefde.

Amélie is een heerlijke bonbon van een film die een superidyllisch beeld schetst van de Parijse hoofdstad en haar inwoners. De film die in korte tijd uitgroeide tot een wereldwijd succes, maakte hoofdrolspeelster Audrey Tautou tot hét gezicht van romantiek à la française. Naar aanleiding van het twintigjarig jubileum opnieuw uitgebracht in een tintelfrisse gedigitaliseerde versie.

Délicieux
Deze 112 minuten duurende Franse film uit 2021 gaat over de kok Pierre Maceron. Wanneer hij zijn adellijke werkgever, de graaf van Chamfort, en diens gasten een nieuw gerecht voorzet, wordt hij op staande voet ontslagen. Maceron en zijn zoon nemen vervolgens een provinciale herberg over. Maar er is een mysterieuze vrouw voor nodig om Maceron het plezier in koken te laten hervinden. Het duurt niet lang of de kok tovert de herberg om in een gastronomisch paradijs: het allereerste Franse restaurant!

Meer info over het filmfestival: filmbythesea.nl

2 reacties op ‘Franse films tijdens Film by the Sea festival van 10-19 september

  1. Geachte,  Ik probeerde een reactie te sturen naar de top 10 van Franse souvenirs en kwam in een URL code systeem van mijn Samsung terecht  .Te ingewikkeld.Moet ik ergens een account aanmaken van de “Van Franse Bodem…”Graag enige aanwijzing.Dank. Willem Mullerwjrmuller@hetnet.nl www.ventedirecte.nlAmsterdam06 22571174 Verzonden vanaf mijn Galaxy

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s