Muziekprogramma Chansons! met Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps op NPO1

Chansons Matthijs van Nieuwkerk

CHANSONS! (NPO 1, BNNVARA)
Vanaf vrijdag 17 september nemen Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps ons mee in een  muzikale vierluik in hun liefde voor het Franse lied. Dwalend door Parijs bespreken ze de Franse chansons.

Zo lopen ze om 5 uur ’s ochtends door Parijs met op de achtergrond het geweldige nummer Il est cinq heures Paris s’eveille van Jacques Dutronc uit 1968.

Petra Ponfoort, een trouwe lezer van dit blog, woont en werkt in Parijs en is locatie scout. Zij zorgde voor de mooie plekjes, contacteerde gasten als zanger Dave en Orlando die ook meedoen aan het programma, deed vertaal werk en regelde de film autorisaties. Zelfs de klas van haar dochter is geflimd tijdens muziekles. Het is een programma geworden om naar uit te kijken, vanaf vrijdag 17 september allemaal kijken dus op NPO1 BNN VARA vanaf 21:30 uur.

Perbericht van BNN VARA

Muzikaal vierluik over Parijs, de liefde, het leven en de melancholie

Hoe en waar is het chanson ontstaan? Hoe zag het leven van Édith Piaf eruit en waar haalt Barbara Pravi de inspiratie voor haar chansons vandaan? In dit muzikale vierluik over de liefde, het leven en de melancholie laten Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps kijkers kennismaken met de muziek van o.a. Édith Piaf, Jacques Brel, Serge Gainsbourg en Charles Aznavour. Struinend door de straten van Parijs gaan Rob en Matthijs samen op zoek naar de verhalen achter het ‘chanson’ en zien we tijdens hun ontdekkingstocht de stad door hun ogen. Je kunt je geen betere gidsen wensen, beiden zijn verknocht aan de Franse hoofdstad. ‘CHANSONS!’ is vanaf vrijdag 17 september wekelijks te zien om 21.30 uur bij BNNVARA op NPO 1.

In de eerste aflevering staat het thema ‘Parijs’ centraal. Rob laat Matthijs de plek zien waar hij ooit vier maanden lang een kamertje huurde om zich de Franse taal en cultuur eigen te maken. Ook wordt de kijker meegenomen naar de plekken die het leven van Édith Piaf hebben getekend. Barbara Pravi vertelt waar een goed chanson volgens haar aan moet voldoen en Matthijs vertelt Rob over zijn eerste herinneringen aan Parijs.

In de tweede aflevering over ‘de liefde’ stappen Rob en Matthijs in de voetsporen van Serge Gainsbourg, het enfant terrible van het chanson. Daarnaast ontmoeten ze Dave, een Nederlandse zanger die al sinds 1965 in Frankrijk woont en daar grootse bekendheid geniet. De derde aflevering staat het thema ‘joie de vivre’ centraal. Rob neemt Matthijs voor het eerst mee naar het graf van Charles Aznavour. En in de laatste aflevering met het thema ‘melancholie’ wordt Matthijs door Rob rondgeleid op begraafplaats Père-Lachaise, de plek waar hij duizenden uren heeft rondgehangen en elke grafsteen kent. Ook bezoeken ze Charles Dumont (92), de componist/schrijver van het grootste chanson ‘Non, je ne regrette rien’, dat vooral in de versie van Édith Piaf wereldberoemd is geworden. Dumont speelt speciaal voor Matthijs en Rob het lied op de vleugel bij hem thuis.

Matthijs: ‘Samen met boy-wonder Rob Kemps over de grote boulevards van Parijs wandelen terwijl we ‘Le Poinconneur des Lilas’ van Serge Gainsbourg zingen… Moet ik nog meer zeggen? Leve Chansons! En leve Rob.’

Rob: ‘Dat ik een bondgenoot trof in Matthijs van Nieuwkerk als het gaat om het Franse chanson was voor mij al een bijzonderheid. Dat we enkele maanden later samen naar Parijs trokken met een gemeenschappelijk doel, namelijk de liefde voor het chanson verkondigen, was een droom waarvan ik niet wist dat ik hem had maar die toch uitkwam. Ik hoop vurig dat de liefde voor het chanson weer oplaait in Nederland en dat onbekende personen zoals Renaud en George Brassens over een paar weken bekende namen zullen zijn. Aan ons zal het niet liggen, wat een avontuur!’

‘CHANSONS!’ is een coproductie van BNNVARA en MediaLane.

Bekijk hieronder de trailer van ‘CHANSONS!’

20 reacties op “Muziekprogramma Chansons! met Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps op NPO1”

 1. Ik heb met genoegen naar het programma Chanson gekeken. Vooral de oude beelden. Ik heb een paginagroot artikel uit Het Parool van 13 november 1976 waarin Johan ter Slaa, toneelspeler en mijn vader, Wim van Gompel, gitarist naar Parijs zijn gelopen als echte troubadours hun geld verdiende onderweg. Met mooie anekdotes, prachtig verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 2. Helaas, ik vond het matig en te weinig diepgang ( m.n. m.b.t. de Franse Taal zoal Barbera Pravi het trefeker verwoordde) De snelheid deed mij een beetje denken aan DWDD. Na afloop was er een uitzending op NPO2 Extra en dat gaf een beter inzicht in de varieteit van het Franse chanson. Laten we de volgende uitzendingen maar weer afwachten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Beste chansons liefhebbers,

  Eindelijk een soort van platform voor de Franstalige muziek/ chansons. Fantastisch programma en ik verheug me op de volgende aflevering. Misschien kan dit door meer dan 1 miljoen kijkers bekeken programma de makers van de top 2000 bewegen om meer Franstalige liedjes voor te selecteren waardoor het aandeel in de uiteindelijke lijst groter wordt. Ik heb hier al eens gecommuniceerd met de organisatie evenals met radio 1 om rond de Tour de France meer chansons te laten horen. Helaas.

  Like

 4. Jammer van de vertaalmissers in de liedteksten! O.a. ‘poupée de son’ en ‘quand dans ma vie il faisait froid’ (uit Chanson pour l’Auvergnat). Niet ‘een sprekende pop’ en ‘als het koud was in mijn stad’, maar ‘een pop gevuld met zaagsel’ en ‘mijn leven (!)’ i.p.v. ‘mijn stad’. Slordig dat een eindredactie dit niet gezien heeft!

  Geliked door 1 persoon

 5. Fantastische aflevering 1 oktober, bedankt voor uitgebreid stilstaan bij Dalida. Wat een mooie vrouw en wat een mooie liedjes heeft ze gezongen. Veel nieuwe feitjes gehoord. En het is inderdaad grappig dat veel bekende Franse artiesten van buitenlandse origine zijn.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi programma. Jammer dat het afgelopen is. Had nog wel wat meer afleveringen aangekund.
  Commentaar: het mooiste vond ik de liefde voor het chanson, Brassens is denk ik bekender dan het presentatieduo dacht. Ik miste Yves Duteil en nog wel een paar, maar was erg tevreden met alles wat wel aan de orde kwam. Ijn complimenten, ik heb er van genoten.

  Like

 7. Beste Mathijs en Rob

  Is het jullie ook bekend dat Renaud en Johnny Halliday samen met Gérard Depardieu de speelfilm Crime Spree hebben gemaakt waar ook Harvey Keitel in speelt.
  Ik vind de film persoonlijk superleuk. Vooral de scène waar Johnny Halliday en Renaud constant de radio op een andere zender zetten om elkaars liedje niet te hoeven “aanhoren”?
  Was even benieuwd wat jullie eventueel van deze film vinden

  Like

 8. De enige acteur die het repertoire van Barbara zou kunnen vertolken is Huub Stapel. Ik heb hem een paar jaren geleden “ Ne me quitte pas” van Jaques Brel horen en zien vertolken en kreeg kippenvel.
  Dit is een reactie op de vraag van Matthijs wie dat zou kunnen doen. Dat was bij Eva Jinek, vandaag op 25 november 2021. Ik hoop dat dit bericht Matthijs bereikt. Margriet

  Like

 9. Het is of zijn 4 geweldige afleveringen
  Ik ben benieuwd naar het vervolgMijn complimentenmaker ben een groot fan van dave heeft hij nog een fanclubIl zing dagelijks mee op spotify

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: