La vie en rose, CHANSONS! special

Chansons Matthijs van Nieuwkerk


Vanavond is het weer zover en kunnen we weer genieten van het muziekprogramma CHANSONS! op NPO1 om 21.30 uur. De tv-serie CHANSONS! van BNNVARA kan niemand ontgaan zijn. Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps gaan in elke aflevering op zoek naar het Franse lied, zwervend door de straten van Parijs. Ze laten je kennis maken met de muziek van onder andere Édith Piaf, Jacques Brel, Serge Gainsbourg en Charles Aznavour. Samen struinen ze de straten van Parijs af op zoek naar de verhalen achter het chanson. In de vier delen Parijs, Liefde, Joie de Vivre en Melancholie nemen ze ons mee op hun ontdekkingstocht en zien we de stad door de ogen van Rob en Matthijs. Je kunt je geen betere gidsen wensen, beiden zijn verknocht aan de Franse hoofdstad. In november verschijnt er een boek naar aanleiding van de serie.

Om in te haken op het muziekprogramma komt Van Franse bodem in samenwerking met franrkijkboeken.nl met een boekenlijst die aansluit bij deze fantastische serie. Van Franse bodem doet er dan nog eens een schepje bovenop en levert een chanson passend bij elk boek. Ik koos voor Nederlandse artiesten die het Franse chanson een warm hart toedragen. Zoals Alderliefste, Philippe Elan, Tess Merlot, Britta Maria en Machteld van der Gaag.

CHANSONS!
Op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs. De mooiste verhalen uit de serie, aangevuld met persoonlijke anekdotes, unieke foto’s, nieuwe belevenissen & terugblikken op de bijzondere reis én natuurlijk talloze lijstjes: de beste zanger, de mooiste liedjes en het beste terras van Parijs! Een prachtig cadeau en bewaarboek voor alle fans van de serie, liefhebbers van het Franse lied én van Parijs! Verschijnt in november.
CHANSONS!, Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps Regio: Parijs – Prijs: € 20,00

Meer info over Tess Merlot

Randverschijnselen
Passie voor Jacques Brel. Rob Kemps trekt met zijn act Snollebollekes niet alleen volle feestzalen, hij is ook goed voor twee keer het GelreDome. In dit boek maakt u kennis met de andere kant van Kemps. Hij vertelt onder andere over zijn grote passie voor de chansons van Jacques Brel. En over de fascinatie voor de Parijse begraafplaats Père Lachaise, waar hij regelmatig rondleidingen geeft. Een boek dat u niet mag missen.
Randverschijnselen, Rob Kemps Regio: Parijs – Prijs: € 20,00

Meer info over Machteld van der Gaag

Aznavour, de beste zanger die ooit geleefd heeft
Twee jaar lang, iedere week een column. Over maar één man, Charles Aznavour, volgens Matthijs van Nieuwkerk ‘de beste zanger die ooit geleefd heeft’. Als een toegewijde missionaris neemt hij ons mee naar het leven en werk van de Franse zanger.
Aznavour, de beste zanger die ooit geleefd heeft, Matthijs van Nieuwkerk Regio: Parijs – Prijs: 16,99

Meer info over Britta Marie

Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk
Wie pinkte geen traan weg bij Ne me quitte pas? Wie ging niet ooit uit de bol op Alexandrie Alexandra? Wie droomde er nooit van de liefde te bedrijven op Je t’aime moi non plus De verhalen achter deze onsterfelijke songs van Jacques Brel, Claude François en Serge Gainsbourg zijn minder bekend. Voor Bart Van Loo vormen ze de aanleiding voor een wonderlijke vertelling. Hij wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de Franse geschiedenis swingend tot leven.
Chanson, Bart van Loo Regio: Parijs – Prijs: 12,50

Meer info over Alderliefste

Morgenvroeg in New York
Fascinerende reis door de tijd. New York, 1949. Édith Piaf wacht vol spanning op de komst van haar geliefde, de bokskampioen Marcel Cerdan – bijgenaamd ‘le Bombardier Marocain’, die naar Amerika vliegt om in Madison Square Garden de wereldtitel terug te veroveren. Hij zit aan boord van een nieuw vliegtuig van Air France, de Constellation, die hem en andere passagiers – onder wie opvallend veel beroemdheden – van Parijs naar New York zal brengen. Aan boord is ook de geniale dertigjarige violiste Ginette Neveu met haar Stradivarius op schoot, op weg naar een tournee door de VS.
Morgenvroeg in New York, Adrien Bosc – Roman Regio: Parijs/New York – Prijs: 20,99

Meer info over Philippe Elan

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij attendeert Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat op de mooiste, nieuwe Franse boeken en geeft daarbij een korte recensie. 

Het idee om boeken die een link hebben met het Franse Chanson in combinatie met een Frans chanson van een Nederlandse artiest kwam van mij (Van Franse bodem).

2 reacties op “La vie en rose, CHANSONS! special”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: