Werk en nieuw boek van de Franse kunstenares Dominique De Beir in Rotterdam

Ondanks dat de expositie aanstaande zondag al op zijn eind loopt wil Van Franse bodem toch nog wat aandacht schenken aan het werk en de bespreking van het nieuwste boek van de Franse kunstenares Dominique De Beir. Want zondag 21 november komt Dominique namelijk naar Rotterdam en wordt vanaf 14.15 uur haar werk en haar nieuwste boek besproken. Een mooie kans dus om haar werk te zien en de kunstenares zelf hierover te horen spreken.

Galerie PHOEBUS in Rotterdam werkt al sinds 2004 samen met Dominique De Beir. Galeriehouder Mirjam de Winter ontmoette haar voor het eerst op haar atelier en zag een scala aan gereedschappen om papier mee te bewerken. Van spelden en spijkertjes tot priemen en tuingereedschap zoals een onkruidsteker en een vertuculeerhark. Ook liet de kunstenares zilveren hulzen voor haar vingertoppen maken om mee te krassen. En liet onder haar roze laarsjes schroeven zetten om op stapels karton een performance of rituele dans uit te voeren. Het resultaat daarvan gaf tegen het licht gehouden een sterrenhemel.

Dominique De Beir, ‘POINT’, 2021, papier, pigmenten, paraffine, ‘impacts’, 3.5 x 2.5 m.

In 2011 werd Dominique gevraagd om in een expositie over het gebruik van papier – van de Egyptenaren tot het nu – een geperforeerd papierwerk voor een van de grote ramen van museum Het Louvre Parijs, te hangen, het werd het werk ‘Le Blanc, c’est la Nuit’ met een formaat van 3.50 x 2.50 m.

Nu tien jaar later is in PHOEBUS• Rotterdam een variatie daarop te zien, een papierwerk met een dag- en een nachtzijde, in de kleuren wit/geel/blauw/groen en in donkerder blauw/geel. Het werk kan als gordijn of kamerscherm dienen. Het papier is geperforeerd, gepigmenteerd, met de spuitbus bewerkt en van paraffine vlekjes voorzien. Deze laatste lichten op, wanneer het werk voor een raam is geplaatst.
In andere werken zijn op in karton 1.60 x 1.20 m., foto’s van proeflapjes van kant zeer vergroot afgedrukt. Het karton van deze ‘Dentelles’ is verder bewerkt met inkt, pigmenten, acrylverf en hamerslag plus perforaties.

Dominique De Beir, ‘Les Dentelles’, 2021, drie werken 1.60 x 1.20 m., karton, fotografie, inkt, pigmenten, acrylverf en hamerslag plus perforaties.

De expositie duurt dus nog maar t/m zondag 21 november 2021. ’s Middags is er een discussie over het werk en het nieuw verschenen boek van Dominique De Beir. Het begint om 14.15 uur. Reserveren via phoebus@phoebus.nl.

Er zijn coronamaatregelen: het is een goed geventileerde ruimte, mondkapjes op bij rondlopen, stoelen geplateerd en er is QR-controle.

Galerie PHOEBUS Rotterdam | Eendrachtsweg 61 | 3012 LG Rotterdam
open van donderdag t/m zondag 12.30-17.30 uur | phoebus.nl | 06-46616553 | phoebus@phoebus.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: