Tentoonstelling Amour te zien in Van Gogh museum Amsterdam

De romantische prentenserie Liefde (Amour) van de Franse kunstenaar Maurice Denis (1870-1943) is het perfecte kunstwerk voor Valentijnsdag 2022. Denis baseerde de dertien grote litho’s in prachtige kleuren op de gedichten die hij in zijn dagboek schreef toen hij net verliefd was op zijn latere vrouw Marthe. De dertien kleurenlitho’s uit de serie worden samen met de dagboekcitaten, ontwerptekeningen en proefdrukken uit collecties wereldwijd getoond. Zo worden de reis van proef tot perfectie en het creatieve proces tussen kunstenaar en drukker inzichtelijk gemaakt.

Deze tentoonstelling is te zien vanaf vandaag tot en met 15 mei 2022 in het Van Gogh museum Amsterdam. Dit weekend is er een speciaal liefdesweekend, kijk op de site van het Van Gogh museum. Ook is er tijdens de tentoonstelling een Tour d’Amour.

De Amour-serie bestaat uit dertien kleurenlitho’s. Met hun verfijnde kleuren, zachte lijnen en gedetailleerde patronen, zijn de prenten de crème de la crème van de avant-garde lithografie. Denis werkte jarenlang aan de reeks, waarvoor hij talloze schetsen, tekeningen en proef-drukken maakte. In de tentoonstelling zie je de kleurenlitho’s samen met de dagboekcitaten, ontwerptekeningen en proefdrukken.

Je kunt elke stap volgen in het creatieve proces tussen kunstenaar en drukker en ziet zo de reis van proef tot perfectie. Ook uitgever Ambroise Vollard en vooral meesterdrukker Auguste Clot waren belangrijk in het gehele maakproces.

Kijk voor meer info over deze tentoonstelling op de website van het Van Gogh museum

Van Gogh museum | Museumplein 6 | Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: