De cultfiguren Sartre & de Beauvoir van het Franse existentialisme op toneel

In Sartre & de Beauvoir van Het Zuidelijk Toneel kijken de cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Na Socrates, Marx en Spinoza komt filosoof & theatermaker Stefaan Van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie.

In Sartre & de Beauvoir kijken de cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. En op de liefde, évidemment. Altijd weer die liefde. Bejubeld theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt slaat weer toe met deze filosofische dialoog. Je krijgt eindelijk inzicht op de vragen waarom we “gedoemd zijn tot vrijheid”; wat De Beauvoir bedoelt met de moraal van de dubbelzinnigheid en wat het betekent om authentiek mens te zijn? Jouw portie verantwoorde ontspanning.

Spel is in handen van Vlaanderens droomkoppel Frank Focketyn en Sien Eggers. Beiden zijn komische grootheden, hun liefde voor het theatervak is doordesemd met spelplezier. Stefaan Van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekst het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur. Stefaan maakt de redeneringen van Sartre & de Beauvoir actueel en prikkelend, genuanceerd en daarmee des te overtuigender.

Volgens de Volkskrant is de voorstelling Sartre & De Beauvoir zo meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallicinerend de zaal uitloopt. De krant gaf de voorstelling maar liefst 5 sterren.

Over Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre
Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. Haar boek De Tweede Sekse wordt gezien als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw. Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de invloedrijkste vertegenwoordiger van het Frans existentialisme. In zijn boeken en toneelstukken staat de mens centraal die veroordeeld is tot vrijheid. Jean-Paul & Simone waren publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben. Het koppel zorgde voor een heuse hype in Europa in het midden van de 20ste eeuw.

De voorstelling gaat vanaf 17 februari op tour in Nederland en Belgie tot half juni 2022. Hierbij de speellijst van de voorstelling Sartre & de Beauvoir.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s