Van Gogh en de olijfgaarden in Van Gogh museum Amsterdam

De tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden is al een tijdje te zien (vanaf 11 maart namelijk) maar je kan hem nog gaan bekijken tot 12 juni van dit jaar. Er zijn vijftien schilderijen te zien van olijfgaarden die Vincent van Gogh in 1889 maakte in Saint-Rémy-de-Provence. Volgens de schilder behoorden deze werken tot de beste die hij in Zuid-Frankrijk had gemaakt. Dankzij unieke bruiklenen van musea in de Verenigde Staten en Europa is deze belangrijke groep schilderijen voor één keer weer samen te zien.

Emilie Gordenker (directeur Van Gogh Museum):

‘Deze tentoonstelling is het resultaat van jarenlang intensief onderzoek, en biedt een zeldzame kans om deze groep werken samen te zien. Uit deze prachtige schilderijen spreekt Van Goghs liefde voor de natuur en zijn geloof in de troostende kracht van kunst.’

Rondom de inrichting van Saint-Rémy-de-Provence, waar Vincent van Gogh (1853-1890) een jaar doorbracht, bevonden zich veel olijfboomgaarden. Meteen na zijn aankomst raakte Van Gogh gefascineerd door de grillige vormen van de olijfbomen en het effect van het zonlicht op de kleur van hun gebladerte.

Tussen juni en december 1889 maakte hij een bijzondere reeks van vijftien schilderijen, waarin hij de olijfgaarden op verschillende tijdstippen van de dag en in verschillende seizoenen vastlegde. Hij experimenteerde met expressieve kleuren, lijnen en vormen, in een zoektocht naar de typische kenmerken van de olijfbomen, die voor hem het karakter van de Provence vertegenwoordigden.  

In de mentaal zware tijd die hij doormaakte in Saint-Rémy vond Van Gogh houvast in het schilderen en in de natuur. In zijn schilderijen van olijfgaarden wilde hij de geruststellende gevoelens van eeuwigheid en verbondenheid met de natuur uitdrukken die hij ervoer op het platteland.

Van Gogh en de olijfgaarden is van 11 maart t/m 12 juni 2022 te zien in het Van Gogh Museum | Museumplein 6 | Amsterdam

Kijk voor meer info en de actuele openingstijden op de website van het Van Gogh museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s