Filmbespreking LES PASSAGERS DE LA NUIT

Beste mensen,

Fijn dat ik door Mireille in de gelegenheid gesteld wordt om jullie mee te nemen in mijn passie nl de Franse en Franstalige films. Zoals u waarschijnlijk gelezen zult hebben zal ik de komende tijd oude en nieuwe films bespreken.

Omdat het Internationale Film By The Sea festival bijna begint ( van 9 tot 18 september 2022 in Vlissingen – het in grootte 4e festival van Nederland) wil ik u meenemen in de competitie films van Vive Le Cinéma (mooi hé het logo dat door Mireille ontwikkeld is).

De competitie films die tussen 8 en 19 september plaats zullen vinden ( in willekeurige volgorde met daarachter een link voor een trailer ) zijn:

OPENINGSFILM van de Franse filmcompetities is Les passagers de la nuit (2022) zaterdag 9 september 2022 – 15.45 uur in Cinecity Vlissingen. Dit is een Nederlandse première.

Daarnaast zijn de onderstaande films ook in de competitie:

2: AVEC AMOUR ET ACHARNEMENT 

3: VORTEX 

4: TORI ET LOKITA

5: SERRE MOI FORT

6: LA VRAIE FAMILLE

7: LES HÉROÏQUES

8: MARIA CHAPDELAINE

Verder doen uiteraard nog vele andere Franse/Franstalige films mee, waar ik u de volgende keer op attent zal maken (oa een prachtige documentaire over Jane Birkin, gemaakt door haar dochter Charlotte Gainsbourg). Ik zal deze film dan ook de volgende keer bespreken met mogelijkerwijs nog andere interessante films (oa de laatste van Claude Lelouche).

Deze eerste keer wil ik de openingsfilm bespreken: LES PASSAGERS DE LA NUIT.

Regie: Michal Hers, Cast: Charlotte Gainsbourg, Emmanuelle Béart, Noée Abita, Ophelia Kolb, Genre : drama, Lengte : 111 minuten, Land : Frankrijk (2022), Releasedatum in Nederland: 6 oktober 2022.

In LES PASSAGERS DE LA NUIT (de openingsscene is daar al een bewijs van: oplichtende haltes bij een metroplein en de trieste ogen van Taluah (Noée Abita) wordt het Parijs uit de jaren tachtig beschreven. 

Het is 1981 waarbij Frankrijk aan een nieuw politiek en maatschappelijk tijdperk begint met als hoogtepunt de verkiezing van de socialist Mitterrand als president. De Fransen krijgen weer hoop. Elisabeth (gespeeld door Charlotte Gainsbourg), wonende in het 15e arrondissement, moet na haar echtscheiding opnieuw haar weg gaan vinden met haar twee opgroeiende kinderen (Matthias en Judith). De hardwerkende zelfstandige Elisabeth vindt vrij snel werk bij een nachtelijke radioshow bij  Radio France waar ze  de telefooncentrale van ‘Route de la nuit’, bemant. Dit is een nachtelijk radioprogramma dat – zoals bijna alle nachtuitzendingen – als een magneet voor nachtvlinders, slapeloze geesten en verdwaalde harten werkt. 

Tijdens een uitzending ontmoet ze het rondzwervende, dakloos en verslaafd zijnde  tienermeisje Talulah. Dit leidt tot een warme vriendschap en besluit Elisabeth haar al vrij snel in huis op te nemen. Talulah krijgt op haar beurt rust en ontdekt de warmte van een huis dat thuis voelt. Matthias daar bovenop voelt hoe het is om voor het eerst verliefd te worden. Elisabeth slaat de jongeren gade, maar beseft ook dat ze zich weer zal moeten herontdekken. Zo komt zij tenslotte tot de conclusie dat het leven haar wel degelijk meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht zou zeggen en dat dit gekoppeld gaat worden met een mooie toekomst 

De film is mooi authentiek opgebouwd, ook al door de archiefbeelden van die tijd oen de muziek herkenbaar is uit die tijd. Deze film opent de competitie te Vlissingen.

Voor meer info: programma – tijden e.d. zie: www.filmbythesea.nl 

Willem Millenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: