Napoleon docu-film in de bioscoop

Vanaf gisteren 29 september is de documentaire NAPOLEON – IN THE NAME OF ART op het grote doek te zien in de bioscopen. Oscar winnaar Jeremy Irons neemt ons mee in de geschiedenis van Napoleon en diens complexe relatie met kunst en cultuur.  

Na Jezus Christus is Napoleon Bonaparte (1769-1821) waarschijnlijk de meest bekende naam in de wereldgeschiedenis. Al op jonge leeftijd begreep hij de waarde van kunst en was hij geboeid door de schoonheid ervan. Hij heeft zijn plannen voor het militair veroveren van gebieden over de hele wereld dan ook altijd gecombineerd met het vergaren, bestuderen, conserveren en systematiseren van kunst en bracht kunstwerken van over de hele wereld naar Frankrijk vanuit zijn overtuiging dat cultuur en kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn.

De complexe relatie tussen Napoleon, cultuur en kunst heeft vele tegenstrijdige verschijningsvormen. Het werd gebruikt als politiek-ideologische steun om zichzelf te legitimeren als erfgenaam van de klassieke wereld, het was een instrument voor de esthetische, morele en burgerlijke opvoeding van burgers, maar ook een propaganda-object en oorlogsbuit voor het revolutionaire Frankrijk. Oscar winnaar Jeremy Irons neemt ons mee van de Brera Academie en Dom in Milaan, naar het Louvre in Parijs, in gezelschap van de beste internationale kunsthistorici.

Speellijst film Napoleon – in the name of art:

AmsterdamPathé City
AmsterdamPathé Tuschinski
Den HaagPathé Buitenhof
AlkmaarFilmhuis Alkmaar
AmsterdamCinema de Balie
AmsterdamFilmhallen
AmsterdamEYE
AmsterdamCineCenter
ApeldoornFilmtheater Gigant
ArnhemFOCUS
BredaChassé
BussumFilmhuis Bussum
Den HaagOmniversum
DeventerMIMIK
DordrechtThe Movies Dordrecht
EindhovenNatLab
EnschedeConcordia 
GroningenForum
HaarlemDe Koepel
HilversumFilmtheater Hilversum
HoornCinema Oostereiland
MaastrichtLumière
NijmegenLUX
RotterdamLantaren Venster
Utrechtslachtstraat
WassenaarFilmhuis Wassenaar
ZwolleHet Fraterhuis
GoudaCinema Gouda
Almerede nieuwe Bibliotheek
Alphen aan de RijnParkvilla Filmhuis
Bergen Cinebergen
DoetinchemAmphion Cultuurbedrijf
voorschotenfilmtheater voorschoten
ZevenaarFilmhuis Zevenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s