Frans filmfestival Tapis Rouge 10 t/m 15 november

Deze week start het Franse filmfestival TAPIS ROUGE. De vierde editie van het festival opent in de FilmHallen met de Nederlandse première van C’est mon homme in aanwezigheid van regisseur Guillaume Bureau en acteur Karim Leklou. Daarnaast heeft het festival meerdere bijzondere vertoningen met speciale gasten.

Op 11 november is de uitreiking van de Prix Tapis Rouge en wordt de film die tot beste boekverfilming is verkozen vertoond. Zaterdag 12 november is op de Soirée affaire d’État de film Kompromat (Jérôme Salle) te zien met na afloop een gesprek met politiek redacteur voor de Volkskrant Ariejan Korteweg. Zondag 13 november staat TAPIS ROUGE in het teken van Paris – fluctuat nec mergitur. 7 jaar na de aanslagen in Parijs zijn twee films geprogrammeerd die gaan over de gebeurtenissen in en rond de Bataclan: Revoir Paris (Alice Winocour) en Vous n’aurez pas ma haine. Laatste film wordt vertoond in aanwezigheid van regisseur Kilian Riedhof en producent Jean-Yves Roubin. 

SOIRÉE D’OUVERTURE/ openingsavond met Nederlandse première van 
C’EST MON HOMME
Donderdag 10 november om 19:30 (Zaal1)/20:00 (Zaal2)

Julien Delaunay is tijdens de Eerste Wereldoorlog op een slagveld vermist geraakt. Zijn vrouw Julie (Leïla Bekhti) kan echter niet geloven dat hij dood is. Wanneer er een foto van een man met geheugenverlies in de krant verschijnt, is ze er vrij zeker van Julien te herkennen. Ze ontmoeten elkaar en leren om weer van elkaar te houden. Maar dan eist een andere vrouw deze man op als haar echtgenoot. C’est mon homme is het speelfilmdebuut van de Franse regisseur Guillaume Bureau. De bekroonde actrice Leïla Bekhti speelt de hoofdrol in de film. Ze won in 2011 een César voor haar rol in Tout ce qui brille en werd daarna meermalen genomineerd voor deze prestigieuze Franse filmprijs waaronder voor haar rol in Les Intranquilles (2021) van Joachim Fosse, die vorig jaar op TAPIS ROUGE te zien was. De andere hoofdrollen worden gespeeld door Karim Leklou (Un Prophète) en Louise Bourgoin (Un Beau Dimanche). De film is exclusief te zien tijdens TAPIS ROUGE. In Frankrijk wordt de film op 18 januari 2023 in de bioscoop uitgebracht.

LE PRIX TAPIS ROUGE – uitreiking & vertoning beste boekverfilming
Vrijdag 11 november om 19:30 uur

De Prix Tapis Rouge wordt uitgereikt aan de beste verfilming van een Franstalige roman. De prijs wordt toegekend door een Frans-Nederlandse jury onder voorzitterschap van Pierre Assouline, van de Académie Goncourt, en is samengesteld uit Chazia Mourali, radio- en televisiepresentatrice, Margot Dijkgraaf, literair criticus en auteur, en Michel Crépu, voormalig criticus bij Masque et la Plume. Dit jaar maken ook de Belgisch-Nederlandse schrijfster Lieve Joris en Antoine Barraud, regisseur en scenarioschrijver, deel uit van de jury. Zij presenteren de avond samen met Pierre-Pascal Bruneau, voorzitter en oprichter van Tapis Rouge, en zullen de winnende film van de Prix Tapis Rouge 2022 bekend maken.

SOIRÉE AFFAIRE D’ÉTAT – KOMPROMAT
Zaterdag 12 november om 18:30 uur

Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, vertelt Kompromat over de ongelooflijke beproeving van de directeur van de Alliance Française van Irkoetsk, in Siberië, die ten onrechte beschuldigd, veroordeeld en opgesloten werd in de gevangenissen van Vladimir Putin. Ariejan Korteweg, politiek redacteur in Den Haag voor De Volkskrant, gaat in gesprek met Pierre-Pascal Bruneau, voorzitter en oprichter van Tapis Rouge, over dwangmethoden en de obsessie van het Russische regime met “inlichtingen” en spionage.

PARIS – FLUCTUAT NEC MERGITUR – VOUS N’AUREZ PAS MA HAINE
Zondag 13 november om 16:30 uur
Twee films uit het programma van Tapis Rouge 2022 zijn gewijd aan de aanslagen van 13 november 2015: Vous n’aurez pas ma haine en Revoir ParisKilian Riedhof, regisseur van Vous n’aurez pas ma haine en Jean-Yves Roubin, producent en initiatiefnemer van de film, zullen in gesprek gaan met Pierre-Pascal Bruneau, oprichter van Tapis Rouge en Arnaud Pereira, uitvoerend directeur van Tapis Rouge. Na de film beantwoorden Kilian Riedhof en Jean-Yves Roubin vragen van het publiek.

Tapis Rouge is van 10 t/m 15 november in de FilmHallen in Amsterdam, Lumière Maastricht & Filmhuis Den Haag (19 & 20 november).
Kaartverkoop via de website van TAPIS ROUGE.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s