Wijn en kaas workshop op Résidence de France Den Haag

wijn en kaas workshop

Het was een stralende dag, die donderdag, toen ik aankwam op de Résidence de France in Den Haag. Met zo’n 20 andere bloggers, journalisten en wijnspecialisten kregen we uitleg over de juiste wijn- en kaascombinaties.

Nou, is daar geen harde regel voor, maar er zijn nou eenmaal wijnen die wel goed passen bij die ene kaassoort en andere weer niet. Eén ding is wel waar, het zuurgehalte in wijn is vaak hoog en daardoor moeilijk te combineren met iets romigs als kaas. De twee vakidioten van wie wij uitleg kregen hadden natuurlijk de meest mooie combinaties bij elkaar gebracht.

De wijn en kaas tour stond onder leiding van Edwin Raben, de eerste online sommelier van Nederland en Betty Koster van fromagerie L’Amuse. Twee zeer gepassioneerde mensen die beiden met groot enthousiasme over hun vak en product kunnen vertellen. We kregen 6 groepen kazen te proeven, waaronder geitenkazen, blauwaderkazen, harde kazen en wittekorstkazen. Elke groep bestond uit 3 kazen met een bijpassende wijn.

We begonnen de proeverij met een geweldige Brie de Meaux, de koning der Franse kazen, die rijpt op stro en is gemaakt van rauwe koeienmelk. In Frankrijk wordt trouwens 92% van de kazen gemaakt van koeienmelk. De andere 8% wordt gemaakt van geiten- of schapenmelk. We dronken bij die koning der Franse kazen een Grenache wijn van 2017 met tonen van citrusvruchten. Een klapper om mee te beginnen. Een geweldige combinatie. Bij diezelfde Grenache kregen we nog een Pierre Robert uit Ile-de-France en een Chaource fermier uit de Champagne te proeven. Deze laatste heeft een krijtstructuur in de kaas, waardoor de kaas wat heftiger overkomt dan de Brie de Meaux.

Vervolgens kregen we een aantal geitenkazen te proeven met een Sauvignon Blanc. Aan mij niet zo besteed. Geef mij maar een gewassen korstkaas zoals Epoises uit de Bourgogne, gecombineerd met een heerlijke Pinot Gris. Super lekker, hier kan je mij voor wakker maken ’s nachts.

Waar ik ook van kan genieten is een blauwaderkaas, zoals de Bleu des Baques uit het Baskenland of de Roquefort Caves Baragnaudes uit Occitanie. De wijn die we daar bij kregen was de Saussignac Vendange d’Autrefois van 2015, een zeer goed alternatief voor een Sauterne wijn. Deze laatste is vaak prijzig, terwijl de eerste al voor nog geen 11,- euro te koop is bij wijnkring.nl, doen zou ik zeggen.

Past zeer goed bij de kaasplank die je eventueel tijdens de feestdagen gaat samenstellen. Let dan trouwens nog wel op één ding. Vergeet al die chutneys, vijgen, notenbroden en andere ‘rommel’ die vaak gepresenteerd worden op een kaasplank. Eeuwig zonde van de smaak van de kaas en je doet de kaasboerin ergens hoog in de Franse bergen die met veel liefde en zorg haar kazen heeft geproduceerd en er voor heeft gezorgd dat ze bij jouw op je kaasplank liggen, er een groot verdriet mee. Weglaten dus!

Laat je goed adviseren door je kaasspecialist over een goede kaas- en wijncombinatie. Al is dat erg moeilijk bij een kaasplank van bijvoorbeeld 5 verschillende kazen. Er past niet maar één wijn bij, maar misschien wel drie of vijf. Succes met samenstellen, ga vooral af op je eigen smaak en geniet van de velen mooie kazen en wijnen die er zijn. Keuze genoeg, want er zijn zo’n 1200 soorten Franse kaas en 3240 verschillende Franse wijnen.

Weetje: van bijna alle soorten kaas is de korst eetbaar, behalve als die van plastic is. De korst is juist de smaakversterker van de kaas.

Nog een weetje: Als je truffelkaas of truffelolijfolie koopt is daar altijd een truffelaroma aan toegevoegd voor een truffelsmaak en dus niet echte truffel. De truffel kan namelijk zijn smaak niet afgeven aan iets als kaas, olijfolie of worst. De enige kaas waar dat wel bij kan is mascarpone.

Deze Tour des vins et fromages de France werd georganiseerd door Business France Pays- Bas i.s.m. Fromagerie L’Amuse en Edwines. De wijnen werden aangeboden door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnimporteurs www.kvnw.nl

Business France Pays- Bas, Michèle Laine (exportconsultent Vins & Spiritueux), 020 794 19 64, michele.laine@businessfrance.fr

 

3 reacties op ‘Wijn en kaas workshop op Résidence de France Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s