De Solex en Anchoïade

solex
De Solex en de picknick

Al bladerend door een oud tijdschrift kwam ik een artikel tegen over de Solex. Nooit geweten dat dat ook zo’n mooi product is van Franse bodem. Al lezend gingen mijn gedachten naar het Franse platteland en zag ik mijzelf al rijden op zo’n Solex over kleine landweggetjes door het prachtige Franse landschap. In mijn mandje achterop mijn Solex een overheerlijke lunch, die ik op een geruit kleedje zou gaan verorberen. De lunch zou bestaan uit vers stokbrood, stukje paté, een goede camembert, eventueel gerookte zalm, een potje zelfgemaakte Anchoïade en een flesje gekoelde  witte wijn. Heerlijk om zo even weg te dromen!

Afbeelding 012

De Solex

De fabrikant Solex was oorspronkelijk een leverancier van carburateurs voor alle mogelijke motoren. Na de tweede wereldoorlog in 1946 kwam de firma Solex met de Solex bromfiets. Een bromfiets met het aandrijfwieltje op de voorband.

Kaart 2cv

De Solex bromfiets werd een fenomeen tot begin jaren ’70. De stad Parijs had begin jaren ’70 behoefte aan uitbreiding en de fabriek van de beroemde Solex bromfiets stond op de plek waar nu het zakencentrum La Défence staat. De Solex fabrikant kreeg een zeer mooi aanbod voor de grond en stopte met de productie. Het bedrijf Motobécane nam de Solex fabriek over en later volgde nog Renault en Yamaha. In de jaren ’60 was de Solex vooral populair bij meisjes maar al snel raakte de Solex in de vergetelheid.

SOLEX-16

Nu is de Solex weer terug met een elektrische variant, een mooie stoere vormgeving en helemaal van deze tijd. Misschien wordt de solex weer helemaal in en hip!

Heb jij een leuk verhaal over de solex laat hieronder dan je reactie achter!

imagegen.ashx

imagegen-1.ashx

Anchoïade

Anchoïade is een ansjovissaus en kan heel goed bij de borrel geserveerd worden met een lekker stukje stokbrood maar ook voor op de picknick erg lekker.

Je hebt nodig: 2 teentjes knoflook, 2 blikjes ansjovis, je kunt ook wat minder gebruiken want ansjovis is nogal zout maar dat moet je zelf even uitvinden, 2 eetlepels rode wijnazijn, olijfolie, wat peper en een keukenmachine.

Pel de knoflook en halveer ze, ansjovis laten uitlekken en doe ze samen met de knoflook en azijn in de keukenmachine en pureer het. Schenk de olijfolie er tijdens het draaien van de machine bij. Controleer het op smaak en doe er eventueel wat vers gemalen peper bij. Je kunt de saus serveren in een klein schaaltje of neem hem mee in een oud jampotje met deksel voor de picknick. Bon Appétit!

tekst: ©vanfransebodem – Mireille den Hartog

beeld: http://www.solex.nl en http://www.solexworld.nl

4 reacties

 1. The absence of water and wind ensure that none of the craters get
  filed down or smoothed out, filling Mercury full of
  observable craters and holes seen most recently by the Messenger
  mission from NASA. 16) Atmospheric composition: 80% hydrogen, nineteen% helium, 1.
  When adding photos to a group, make sure you read the group posting rules.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s