Peugeot pepermolen en pepersteak

nieuwe foto

Wanneer je in een restaurant of brasserie gaat eten en er staat een pepermolen op tafel, negen van de tien keer dat dat een Peugeot pepermolen is. Ja, van Peugeot, het automerk. Ooit begon de familie Peugeot met een graanmolen. Nu uitgegroeid tot één van de grootste leveranciers van de wereld van auto’s maar ook wereldmarktleider met de verkoop van miljoenen pepermolens. Hierbij het verhaal!

Rond 1800 leefde de familie Peugeot in het plaatsje Hérimoncourt waar ze een windmolen bestierde. Het gaat de familie voor de wind en ze verbouwen de molen tot staalgieterij. Ze produceren onder andere aandrijfveren voor klokken, hoepels voor de rokken uit die tijd en tondeuses voor schapen. In 1840 wordt de eerste koffie- en pepermolen vervaardigd. De Franse huishoudens worden langzaam veroverd met nog andere apparaten zoals strijkijzers, wasmachines en naaimachines.

Het logo voor Peugeot wordt ontwikkeld door een juwelier en deze maakt de creatie met de beroemde leeuw.

Rond 1882 gaat het nog steeds voortvarend met de familie Peugeot en ze ontwikkelen de eerste fiets, zo’n fiets met een groot wiel voor en een klein wiel achter. Jaren later komt de eerste stoomauto van de band en groeit Peugeot Automobiles uit tot een imperium. De huishoudelijke artikelen raken op de achtergrond, alleen de pepermolen heeft het overleefd en is nu uitgegroeid tot de bekendste pepermolen van de wereld.

nieuwe presentatie

De combinatie met de pepersteak lijkt me in dit geval wel duidelijk. Hierbij het recept.

De Pepersteak

Benodigdheden: 2 eetlepels met peperkorrels, grof gekneusd, 4 lendenstukken, beetje dik, wat boter, zonnebloemolie, cognac en 4 eetlepels creme fraiche of slagroom en zout en peper.

Leg de gekneusde peperkorrels op een bord en druk de lendenstukken er stevig in. Smelt de boter in de pan samen met de olie en voeg de lendenstukken in de pan en bak ze aan elke kant ongeveer 3 minuten, dan zijn ze nog redelijk rood van binnen, wil je ze minder rood dan wat langer bakken. Leg de stukken op een bord en dek af met een stuk aluminiumfolie. Blus de overgebleven jus af met de cognac en laat even inkoken, roer dan de creme fraiche erdoor en voeg naar wens nog wat peper en zout toe. Serveer de lendenstukken op een bord met de saus, bon appétit!

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s