Driekoningen met taart en een “boon”

Astrix en Obelix

Wij hier in Nederland vieren Driekoningen niet meer zo aan maar in een aantal landen, waaronder Frankrijk, wordt op 6 januari, morgen dus, nog steeds driekoningen gevierd. Het is in die landen een heuse traditie en een onderdeel daarvan is het eten van een taart met een kroon erop en een “boon” erin.

Disney

In de taart bevindt zich de “boon”. Althans dat was vroeger zo, er werd een boon geplaatst in de taart, nu zijn dat kleine stenen poppetjes of figuren. Deze poppetjes zijn echte collectoritems geworden in de loop der jaren en op menig rommelmarkt tref je dan ook bakken maar ook mooie vitrines aan waar de poppetjes in liggen. De figuurtjes worden op twee manieren gemaakt met een matte of met een glans vernislaag. De echte verzamelaars trachten van elk figuurtje de beide exemplaren te bemachtigen.

Nog even terug naar de taart zelf en de traditie, de taart wordt opgesneden in evenveel stukken als er mensen aan tafel zitten. Iedereen krijgt een stuk. Vind je in je stuk de ‘boon’, dan krijg je de kroon en ben je de koning of de koningin van de dag!

Harry Potter

Het eerste porseleinen poppetje werd gemaakt in Duitsland. Er kwamen ook plastic en metalen figuurtjes maar in verband met de hitte van de oven werden deze weer snel afgeschaft. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er zijn wel figuurtjes van gemaakt, Harry Potter, Astrix en Obelix, Disneyfiguurtjes en Winny the Poeh, alles komt voorbij. Wel heel erg leuk om te bekijken en voor mijn kids toen ze nog klein waren een heuse verzamelhobby.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s