De Mehari en eendenborstsalade

Image

Bij het zien van een Mehari tijdens onze verblijven in Frankrijk bekruipt er bij mij altijd een soort gevoel van vrijheid. Een open jeepje waar je even snel en makkelijk mee naar de markt, strand of wijnboertje rijd en de wind tijdens een hete zomer lekker om je heen blaast. Een simpel autootje met een chic tintje net als de maaltijdsalade met eendenborst, simpel maar toch ook weer chic.

De Mehari, een jeepje met een adelijk tintje.

Een graaf uit de Maine-et-Loire bedacht in 1967 een jeetje van plastic, de Mehari, die Citroën van 1968 tot 1987 produceerde. Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde graaf Roland Paulze d’Ivoy de la Poype samen met een aantal ingenieurs een soort hard plastic, het ABS, acrylonitril butandieen styreen. Dit harde plastic werd onder andere gebruikt voor flacons voor shampoo en later voor allerlei andere huishoudelijke producten. De kunststof was goedkoop, sterk en licht. Na dit grote succes ontwikkelde De la Poype met deze ABS een carrosserie voor een gebruiksvriendelijk “werkautootje”. Hij ging daarmee naar Citroën en Renault maar deze zagen niks in dit autootje. Pas later toen De la Poype er een chassis van een 2CV onder had laten zetten hapte Citroën toe. De mehari werd in productie genomen, de naam mehari is afgeleid van het woord dat Berbers gebruiken voor dromedaris, een sterk dier dat zuinig met z’n energie omgaat.

Image

De mehari is makkelijk in onderhoud, makkelijk afspoelbaar, zuinig in gebruik en ziet er grappig uit. Nu is het autootje een collectorsitem en kan de prijs voor dit olijke autootje erg oplopen er zijn er immers niet zoveel meer op de markt. De Franse Mehari Club Cassis bouwt de autootjes nog wel maar dan moet je toch rekenen op een prijs van 16.000 euro.

Image

Een maaltijdsalade met eendenborst

Benodigdheden:

Diverse soorten sla, 1 grote ui, kerstomaatjes, gedroogde pruimen, plakjes eendenborst, grof zeezout, olijfolie met citroen en walnoten

De verschillende soorten sla goed wassen en laten uitlekken in een vergiet, de eventuele pitten uit de pruimen verwijderen, de pruimen halveren en in een schaaltje lauwwarm water leggen.

De ui pellen en in ringen snijden. De tomaatjes halveren en in het vergiet bij de sla doen, doe wat grof zeezout over zowel de sla en als de tomaatjes en sprenkel er daarna wat olijfolie met citroen overheen.

Pak een mooie schaal of bord, geen kom, en leg daarop de sla en de tomaatjes en verspreid daarover de uiringen, haal de pruimen uit het water, beetje uitknijpen en schik ze op de salade daarna de eendenborst over de salade draperen. Om het af te maken kun je nog wat walnoten over de salade strooien. Lekker met vers stokbrood. Bon Appétit!

Bron: Wonen op vakantie (een leven in Frankrijk) van Esther Verhoef

5 reacties

 1. Mooi artikel over een leuke auto die je echt het Frankrijk gevoel geeft.
  Helaas echter hebben met name de Fransen zelf autobouwer Citroen moeten doen besluiten te stoppen met de productie en verkoop van niet alleen de Mehari maar ook van de Deuche / 2CV. in het buitenland werden ze nog best redelijk verkocht maar in Frankrijk zelf werden ze nauwelijks meer verkocht. Het valt mij trouwens op dat veel Fransen weinig op hebben met hun
  klassiekers van Peugeot , Citroen , Renault , Simca e.d.
  Blijkbaar zijn ze niet echt trots op hun autobouwers. misschien een onderwerp voor een nieuwe discussie ?

  Like

 2. Dank je Sef voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens de Fransen hebben weinig op met hun klassiekers maar dat kan je doorvoeren in van alles en nog wat. Op oude huizen, ruïnes en kasteeltjes zijn ze ook niet echt trots, ze laten ze gewoon wegrotten of knappen het een en ander op met een golfplaatje. De Fransen blijven een raar volkje maar misschien is dat nu juist wel wat zo vele aanspreekt.

  Like

 3. […] Het is dit jaar een feestjaar in Frankrijk. Zo vieren ze het 130-jarige bestaan van de Eiffeltoren, dat er al 60 jaar Asterix’en gelezen kunnen worden en dat er al 100 jaar Citroëns op de Franse wegen te bewonderen zijn. Dit jaar bestaat het Franse automerk Citroën 100 jaar. Het bedrijf heeft in een eeuw tijd een aantal mooie iconische auto’s van de band laten rollen, zoals de 2 CV en de Mehari. […]

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s