Frankrijk, Franse bodem, Gebruiksartikel
Een reactie plaatsen

L’illustration et aardappel-kaasgratin

L'illustration

In de vakantietijd ruim ik altijd een beetje mijn studio op. Paperassen ordenen en ook hier en daar wat weggooien. Tijdens zo’n opruimsessie kom je nogal eens wat tegen. Zo ook deze oude L’illustrations. Altijd even doorbladeren, want voor mij als grafisch vormgever staan daar mooie oude advertenties in. Een genot om in te kijken. De nummers die ik heb zijn uit de jaren ’30, crisistijd en de opkomst van het fascisme. Een tijd waar goedkoop, maar wel voedzaam gegeten werd daarom dit recept van de aardappelgratin. Bon appétit!

L'illustration
L'illustrationL’illustration

De L’illustration was een Frans blad, opgericht en gevestigd in Parijs, dat wekelijks uitkwam. In 1843 werd het blad voor het eerst uitgegeven en in 1944 voor het laatst. Het blad was vooruitstrevend want in 1891 waren ze het eerste blad wat een foto publiceerde. Later in 1907 publiceerde ze, weer als eerste, een kleurenbeeld.

L'illustration

 

Tijdens de Tweede wereldoorlog had L’illustration een directeur die collaboreerde met de duitsers. Het blad werd daardoor dan ook een propoganda-blad voor de duisters. Dit was ook de rede dat, na de bevrijding van Parijs, het blad ophield te bestaan.

L'illustration

 

Ik vind de bladen pronkjuweeltjes en gewoon leuk om te hebben. Ik heb alleen een aantal pagina’s eruit gehaald en ingelijst. Misschien niet zo slim, maar op die manier kan ik in ieder geval genieten van die leuke en mooie advertenties uit die tijd. Want daar staat het blad, ondanks dat het crisis was in de jaren’30, vol mee. En ook heel gevarieerd, voor mannen en vrouwen. Ook kom ik veel advertenties tegen van gebruiksvoorwerpen (nieuwe input voor mijn blog???) en pagina-grote plaatjes van grote merken die nu nog bestaan.

L'illustration

De onderwerpen in het blad daarentegen, waren in die tijd denk ik meer voor de mannen. Politiek, opinie, reisverhalen en andere wetenswaardigheden vormen de basis van dit blad. Het geeft een mooi tijdsbeeld weer. Een gekleurd beeld staat er helaas niet in, maar wel prachtige sepia beelden.  Mocht je tijdens een vakantie of bezoekje een brocante markt aandoen in La Douce France en je komt nog zo’n oude L’illustration tegen, koop hem dan want het is een uniek stukje history.

L'illustration

Aardappel-kaasgratin

Voor 4 tot 6 personen heb je nodig, 900 gram stevige aardappelen, deze schil je en snij je in dunne schijfjes, teen knoflook, boter om in te vetten en voor kleine stukjes op de bovenlaag van de gratin, 250ml slagroom, nootmuskaat (liefst vers), peper en zout en 175 gram geraspte Gruyère

Verwarm de over voor op 190 graden. Doe de schijfjes aardappel in een kom met water en laat dat ongeveer 5 minuten staan. Giet het daarna af. Wrijf een vuurvaste schaal in met een half teentje knoflook, beetje stevig drukken voor nog meer smaak. Vet de zijkanten van de schaal in met wat boter. Doe de aardappelen in een kom met de room, nootmuskaat en wat peper en zout. Meng alles goed en doe het geheel in de ovenschaal. Strooi dan de geraspte Gruyère erover en leg hierop wat klontjes boter. Bak de gratin in ongeveer 1 uur tot 80 minuten gaar. Bon appétit!

door

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s