Update: Het Bretonse streepje

bretonse streepjes

Door in het bezit te zijn van dit blog “Van Franse bodem” krijg ik tips, ga ik op onderzoek uit, doe ik rechearch en krijg ik soms verhalen en andere ideeën van lezers en volgers. Daarom ook deze update van de Bretonse streepjes trui, want ondertussen ben ik weer wat feitjes en weetjes over dit beroemde artikel te weten gekomen.

Coco Chanel

Één van mijn allereerste artikelen op dit blog was het artikel over de Bretonse streepjestrui van Saint James. De trui die gedragen werd door de plaatselijke vissers in de Bretagne, vandaar ook de naam Bretons streepje en die wereldberoemd werd door Coco Chanel die het Bretonse streepje op nam in haar collectie.

20140308-202012.jpgZeemansuniform

De strepen van de Bretonse trui refereren onder andere naar de band met de zee en de golven van de zee. Daarnaast stak het gestreepte shirt goed af tegen het water waardoor zeelieden die overboord geslagen waren goed zichtbaar waren. Het Bretonse streepjes shirt werd in 1858 officieel toegevoegd aan het Franse zeemansuniform.

Het traditionele Bretonse streepjes shirt stamt uit de tijd van Napoleon. Deze bestaat namelijk uit 21 blauwe en witte strepen. Deze strepen verwijzen naar de overwinningen van Napoleon.

Jean Paul Gaultier

Tegenwoordig wordt er op vele manieren gevarieerd met het aantal streepjes en kleuren en is het Bretonse streepje niet meer weg te denken uit de fashionwereld en het interieur. Menig ontwerper voegt het Bretonse streepje toe aan zijn collectie. Zo ook al jaren de modeontwerper Jean Paul Gaultier,  vorig jaar was zijn werk nog te zien tijdens een tentoonstelling in Rotterdam. In de Rotterdamse Bijenkorf was een aantal weken lang toen een Pop-up store met mode-items van JP Gaultier met het beroemde Bretonse streepje.

 

 

8 reacties

  1. Leuke blogposts! Ik ben een groot fan van het Bretonse streepje! Het is een kledingstuk dat eigenlijk niet mag ontbreken in de kledingkast 🙂

    Like

  2. […] Het begin van Van Franse bodem begon in La Douce France tijdens de herfstvakantie vorig jaar in 2013. Beetje verveeld zat ik door een aantal oude franse tijdschriften te bladeren toen ik een soort serie van artikelen ontdekte. Het ging onder andere over stoffen, pantoffels uit de Charente, glaswerk van Duralex, sardineblikjes, regenpakken, gasfornuizen, bestek, de Peugeot pepermolen en de Bretonse streepjes schipperstrui. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s