Grand Départ van de Tour in Utrecht in 2015

Grand Depart

Het zal niemand ontgaan zijn, maar de Tour de France start volgend jaar (2015) in Nederland en wel in de stad Utrecht, het stadje van de Dom. Elke keer bij mijn bezoek aan de stad zie ik, of kom ik iets tegen wat met de Grand Départ te maken heeft. Al was het maar het grote billboard aan de parkeergarage waar ik mijn auto stal.

Grand Depart

Om vervolgens midden in de stad, tijdens het shoppen, het logo in zowel 2 dimensionaal als drie dimensionaal tegen te komen. Met de Grand Départ van de Tour heeft Utrecht een toppertje binnengehaald. De Grand Départ van de Tour vindt hiermee voor de zesde keer plaats in Nederland. Natuurlijk een prachtig mooie reclame voor de stad, maar zeker ook een mooie bron van inkomsten.

etappe1

De Grand Départ van de Tour de France 2015 begint op zaterdag 4 juli met een tijdrit van 13,7 km. De wielrenners volgen een vlak parcours dat dwars door de stad loopt; van west naar oost en terug.

etappe2

Het startschot voor de tweede etappe is op zondag 5 juli. Het peloton rijdt door de straten van de oude binnenstad, langs de grachten en onder de poort van de Dom door. Daarna volgt de Maliebaan met het huis waar in 1883 de eerste wielrennersclub van Nederland werd opgericht: de Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond.

De daadwerkelijke startlocatie bevindt zich op de ’t Goylaan, vanwaar het parcours een lus rondom het noorden van de stad maakt. Na twintig kilometer te hebben gereden door Leidsche Rijn, de nieuwe wijk aan de westkant van de stad, zet de Tour koers richting Neeltje Jans, Zeeland.

Het gehele tourfeest begint in Utrecht al op 26 maart 2015. Vanaf dan is het 100 dagen feest in Utrecht. Er worden evenementen in de stad georganiseerd op het gebied van sport, cultuur, kennis en economie. Het gehele programma van die dagen wordt de komende tijd via www.tourdefranceutrecht.com bekend gemaakt.

Ter promotie van de Grand Départ is er ook een heuse Grand Départ-song geschreven door zanger en liedjesschrijver Blaudzun genaamd ‘Bon Voyage!’. Daarnaast is er nog een animatiefilm gemaakt. Maar de echte leuke promotie van de Grand Départ begon vorig jaar al tijdens de Tour de France 2014. Er reden toen vier auto’s met het grote icoon Nijntje op het dak mee met de karavaan. De vier Nijntjes waren voorzien van de officiële Jersey’s van de Tour de France.

Nijntje is een Utrechtse beroemdheid, ze is daarom ook ambassadeur van de Grand Départ 2015. Het konijntje dat Dick Bruna in 1955 ontwierp, viert in 2015 haar 60e verjaardag. Nijntje is uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken, maar ook als design-icoon. In Utrecht heb je dan ook het Dick Bruna huis, waar je alles te weten komt over Nijntje, wat zeker een bezoekje waard is.

Bon Tour!

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s