Inspirerende bijeenkomst Tourmakers Grand Départ

IMG_3539 Ik had de datum al een tijdje in mijn agenda staan en van de organisatie had ik al menig nieuwsbrief gekregen over hoe en wat, met betrekking tot  “Le Grand Départ” van de Tour de France in Utrecht. De spectaculaire aftrap van de 100 dagen voor de Grand Départ was al een mooi moment om mee te maken, maar dit vond ik toch wel een beetje spannend. Een bijeenkomst van zo’n 200 tourmakers, oftewel de vrijwilligers tijdens de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Het grote spandoek aan de parkeergarage, met de aankondiging van deze spectaculaire gebeurtenis, verwelkomde mij. foto 5 Aangekomen op de plek van bestemming, waren bijna alle tourmakers al binnen. Ik snelde naar de balie om mijn badge op te halen en de overeenkomsten in te vullen en te tekenen. Aan een van de vele sta-tafels observeerde ik de menigte. Het was een zeer divers gezelschap van allerlei leeftijden en pluimage. Velen hadden aan de oproep om iets geels aan te doen gehoor gegeven en zo zag ik gele sokken, shirts, vestjes, armbanden, broeken, sjaals en tassen in het geel voorbijkomen.foto 1 kopie De organisatie kondigde zeer op tijd aan dat we de collegezaal inkonden. De presentatie begon met een filmpje, welkomswoord van de burgemeester van Utrecht en daarna nam Martijn Hulstein, de projectdirecteur van de Grand Départ het woord. Hij benadrukte dat wij, tourmakers, het visitekaartje zijn van de Grand Départ. Samen met nog eens 2000 andere vrijwilligers gaan we van de Grand Départ een uniek moment maken. foto 4 kopieEen uniek moment voor zowel de stad als zijn bewoners. Wat begon als idee op twee bierviltjes om de Tour naar Utrecht te halen, is werkelijkheid geworden en is voor zowel de stad als de bewoners maar ook voor Nederland een fantastische gebeurtenis. De Tour die voor de zesde keer start in Nederland en voor de 102ste keer gereden gaat worden, waar 22 wielerploegen aan mee doen met in totaal 198 wielrenners, wat uitgezonden wordt in 190 landen en waar tussen de 500.000-800.000 bezoekers op af gaan komen, dat wil ik niet missen en wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Dat is ook één van de redenen om mij op te geven als tourmaker. Daarnaast is de Tour de France een prachtig evenement voor ‘van Franse bodem’ dat niet mag ontbreken op mijn blog. Een soort twee vliegen in één klap. foto 2 kopie Na deze inspirerende woorden en beelden kregen we in groepen van 50 man een training gastheerschap. De essentie van deze training was; de Tour feestelijk en veilig laten verlopen. Ik denk dat iedereen met een beetje gezond verstand wel weet hoe dat moet. Na deze training was het borreltijd en vooral kennis maken met de andere tourmakers. Het leuke is dat elke tourmaker weer een andere rede heeft om zich op te geven als tourmaker. Dat maakt het meedoen ook zo leuk. De tourmakers die ik heb leren kennen deze avond waren zeer gezellig en vermakelijk en ik hoop ze de volgende bijeenkomst weer te zien. Tijdens die volgende bijeenkomst in juni wordt het tenue bekend gemaakt, weet ik mijn functie en mijn rooster. Ik kijk er nu al naar uit. Tot de volgende meeting van de Grand Départ van de Tour de France! foto Een leuk weetje.

De eerste gele trui. Wanneer je als wielrenner de leiding hebt in het klassement van de Tour de France krijg je de gele trui aan. Dat was vroeger wel anders, toen was de leider van de Tour helemaal niet herkenbaar. Pas in 1919 kwam de eerste gele leiderstrui en die werd gedragen door Eugène Christophe. Hij won de tour overigens niet, want hij raakte achterop door een gebroken voorvork. Dat de trui geel van kleur is, komt doordat het krantenpapier van de krant l’Auto geel van kleur was. De krant l’Auto was in die tijd de organiserende krant achter de Tour. foto 3 kopie

Beeldmateriaal: Mireille den Hartog

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever, blogger en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een blog over producten uit Frankrijk, Franse adressen in Nederland en Franse allerlei. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem en Gironde, kust tot wijn.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s